Om Brac

I likhet med naboøya Hvar har også Brac mer enn 2.700 soltimer i året. Dette fører til et mildt og typisk middelhavsklima med en gjennomsnittstemperatur på rundt 27 grader i sommerhalvåret. Brac ligger kun en times båttur unna Split, med hyppige avganger av ferger og katamaraner.

Vegetasjonen på øya består stort sett av sypresser og pinjetrær, men det finnes også en god del oliventrær og druer. Mest typisk for Brac er den steinete naturen med kalkstein og den hvite marmoren som eksporteres til hele verden. Blant annet er Det Hvite Hus i Washington bygget av denne marmoren. På Brac finner man fjelltopper helt opp til 778m over havet og også Kroatias kanskje mest kjente strand, Zlatni Rat. Faktisk finnes det også flyplass på Brac, som ligger ved landsbyen Bol på sør-siden av øya.

Bracs historie

Det er funnet spor etter bosetning på Brac helt tilbake til Bronsealderen. Det eksisterte en rekke landsbyer på den tiden uten at noen av dem overlevde. Brac har aldri har vært rik eller strategisk interessant. Likevel har øya tilhørt både det Ungarske Kongedømme, den Bosniske Kongen, den Venetianske Republikk og Monarkiet i Habsburg. På begynnelsen av det 20 århundre sank innbyggertallet drastisk. Dette skyldes stor utvandring til Latin Amerika, New Zealand og Australia, i senere tid også til Tyskland. Siden Kroatia ble uavhengig i 1992 har Brac langsomt bygget opp igjen turistindustrien. I dag lever øyas befolkning av turisme i tillegg til noe fiske og jordbruk som olivendyrking og vindruer.

Milna

Eller «The bay of thousands ships» som landsbyen ble kalt av Venetianerne, ligger innerst i en liten fjordarm. Den er godt skjermet for vær og vind og er regnet for å være den flotteste og sikreste havnen på Brac. Dette gjør den svært populær blant seilere og sjøfolk. I sommerhalvåret er havnen full av seilbåter, det er et yrende båtliv både morgen og kveld når disse skal til eller fra havn.

Milna ble grunnlagt i det 16. århundre da folk begynte å flytte ut til kysten fra innlandet. Den var i tidligere tider kjent for sin skipsbygging og var den eneste i området som ble bombet under siste krigen. Til tross for dette består de gamle, tradisjonelle steinhusene. Det finnes også en praktfull barokk kirke med et typisk Dalmatian klokketårn her.

Nå bor det i overkant av 850 fastboende her og det finnes et godt utvalg med restauranter, kaffebarer og isbarer. Med sin sjarmerende ro, idylliske beliggenhet og nærhet til sjø og strand, er Milna et veldig godt feriealternativ. Spesielt for alle som ønsker en rolig ferie med fokus på sol, sjø, badeliv og koselige restauranter.

Sutivan

En koselig liten landsby som ligger rett imot Split og kun 6 kilometer fra Supetar hvor fergen fra Split ankommer. Sutivan har vært bebodd i nærmere 1700 år og har alltid vært knyttet til jordbruk, fiske og sjøfart. I dag bor det nærmere 1000 mennesker i og omkring det lille koselige «bysentrum» ved havnen. Rundt landsbyen finnes olivenlunder, vinmarker og mandarinplantasjer, men først og fremst er det de mange strendene som gjør dette til et flott feriemål.

En promenade går hele veien langs sjøen hvor man kan gå eller sykle og kanskje finne sin egen lille strand eller badevik. Sutivan har et godt utvalg av restauranter og kaffebarer, her finnes også bakeri, matvarebutikker, isbarer og ellers det man trenger i ferien. Det er et rikholdig aktivitetstilbud i området, noe som gjør dette til et perfekt feriemål. Både for dem som vil nyte late dager på stranda og dem som vil ha litt aktiviteter.

Sumartin

Ligger helt på øst-spissen av Brac, kun en kort fergetur fra fastlandet og Makarska. Dette er den yngste fiskerlandsbyen på øya, grunnlagt i 1645 av pilgrimer fra Dalmatia som forsøkte å unnslippe okkupantene fra Tyrkia. Det er også interessant at innbyggerne her har en helt annen dialekt enn på resten av Brac. Innbyggerne i Sumartin har, som ofte ellers på øyene i Kroatia, levd av jordbruk, fiske og sjøfart. Men her er også et skipsverft som den dag i dag foretar reparasjoner av fiskebåter og andre mindre skip.

Landsbyen, som ligger i en skjermet bukt med en liten båthavn, har et begrenset men godt utvalg av restauranter og kaffebarer. Man finner også en velutstyrt matvarebutikk, bakeri og selvfølgelig minibank. Nærmeste strand ligger rett ved båthavna i sentrum og langs sjøen i begge retninger fra Sumartin, er det strender, badeviker og også svaberg med oppmurte brygger og badetrapper. Dersom man leier seg en liten båt, finner man en rekke små «bortgjemte» bukter i nærheten både med sand og stein strender.

Sumartin er en fredelig «oase» litt vekk fra de store turisthordene. Samtidig ligger ikke landsbyen langt fra verken Makarska Rivieraen på fastlandet eller den velkjente landsbyen Bol med stranda Zlatni Rat. Dette gjør den til et attraktivt reisemål for dem som liker fred og ro, men samtidig vil ha muligheten til å oppleve litt av det pulserende livet disse stedene kan by på.