Om Pula

Pula, eller Pola som den også kalles, har ca. 64.000 innbyggere og er den største byen på Istria-halvøya. Her lever de fleste av skipsindustri, fiske og turisme, dette er kanskje den mest kontrastfylte byen i Istria. Gamlebyen er intim og koselig med sjarmerende bilfrie gater og smug. Her fins også små butikker, torg med koselige restauranter og vakre monumenter. Et av de mest kjente monumentene i hele Kroatia er det flotte Amfiteateret fra Romertiden. Her får man ikke følelsen av å være i en travel storby, men derimot hensatt til en annen tid med et annet tempo.

Pulas historie

Pula har vært kjent som by i over 2600 år og er trolig grunnlagt av illyrerne. Byen har en brokete historie hvor den har vært underlagt både Romerriket, under venetiansk herredømme og vært en del av Østerrike. Etter første verdenskrig lå de under Italia og i 1947 ble byen en del av Jugoslavia. I tillegg til den synlige romerske arven, ser man også tydelige spor etter Italiensk herredømme. Alle veiskilt har både kroatiske og italienske navn, det bor fortsatt også mange italienere i området.

Dandert på og under de sju åsene (Kaštel, Zaro, Arena, Sv. Martin, Opatija sv. Mihovila, Mondipola, og Pra Grande), ligger en by med mange ansikt. Mest synlig er fremdeles det romerske, men også venetianerne har åpenbart hatt sine fingrer med i spillet. Nærheten til Italia har Pula alltid beholdt, ikke bare geografisk.

Verd å se

Mange beskriver Pula som et Roma i miniatyr med brede avenyer, smale smug og sitt eget amfiteater. Amfiet, «Arena» på folkemunne», er verdens sjette største og er i meget god stand. Det brukes i dag blant annet til konserter og filmfestivaler. I tillegg huser byen også verdens best bevarte romerske tempel, Augustus templet. Viet til Augustus, den første romerske keiseren, ligger dette imponerende byggverket i Forum midt i byen. Tempelet har, blant mye annet, en samling vakre skulpturer. I sentrum finner man også triumfbuen Arch of Sergij. Denne ble reist mellom år 27 og år 29 f.Kr. for å hedre den mektige Sergij-familien. I dag er den en vakker kulisse for opptredener og folkeliv på torget like ved. Den store katedral til minne om Jomfru Marias himmelfart er også verd et besøk.

Amfiteateret Arena

som er bygget i midten av det første århundre f.Kr., er blant de største og best bevarte monument av antikk byggekunst i Kroatia. Her ble det avholdt gladiator- og ridderkamper, kamper med ville dyr og andre forestillinger som var datidens underholdning. Amfiteatret, som var bygget utenfor bymuren (men tett inntil byen) ved siden av hovedveien Via Flavia, hadde plass til 23 000 mennesker. I dag er Amfiteateret mest kjent for den årlige filmfestivalen i juli hvor man kan få fantastiske filmopplevelser utendørs. Dette er populært for både turister og lokalbefolkningen. Pula Film Festival er en av de eldste filmfestivalene i Europa og har opp gjennom årene tiltrukket seg glamorøse skuespillere som Elizabeth Taylor, Richard Burton og Orson Welles.

Kunst og kultur

Andre kunstnere har også opp gjennom historien satt sitt preg på byen, de mest kjente er Michelangelo, Dante og James Joyce. Forfatteren James Joyce kom til Pula for å undervise engelsk til østerrikske offiserer på språkskolen Berlitz. Han ble værende i Pula i fem måneder fra oktober 1904. Til tross for at han kalte Pula for en «marine Sibir», antas han å ha skrevet en del av sin første roman Stephen Hero der. En bronse statue av en sittende James Joyce kan man se på Uliks (Ulysses) kafé som ligger rett ved Triumfbuen.

Mat og drikke

Kroatia er stedet for å oppleve havets delikatesser til en rimelig pris. Adriaterhavet er rent, rikt på liv og kroatene legger sin stolthet i å presentere råvarene for deg på best mulig måte. I Istria-regionen er kjøkkenet i tillegg inspirert av det italienske, en innflytelse som gjør at noen av Kroatias aller beste restauranter ligger akkurat her. Deilige skinker og olivenolje er favoritter og lokale spesialiteter finnes det rikelig av. Her finnes for eksempel store forekomster av hvite og svarte trøfler. Akkurat som på Istria for øvrig er maten i Pula influert av Italias kjøkken. Fisk og skalldyr, pasta og pizza, skinke, is og espresso står på de fleste menyer, i tillegg til lokal olivenolje og trøffel.

Uteliv

Sentrum av Pula er preget av de mindre barene og kaféene, men det er alltid livlig rundt Amfiteateret på kveldstid. Her kan man spasere, spise et godt måltid og slappe av. Kandlerova Ulica har mange trivelige barer, men de stenger relativt tidlig. Vil du leve ut natten, må du litt utenfor det tetteste sentrum, der de større diskotekene ligger.

Markedshallen, som ligger sentralt i byen, er verdt et besøk selv om du ikke planlegger å ha med deg fisk eller ferske grønnsaker hjem. Dette er en opplevelse både på grunn av folkelivet og utvalget av spennende råvarer, den overbygde markedshallen er over 100 år gammel og rommer også kafeer i andre etasje.

Strender

Strendene i Pula har klart, turkist vann og er veldig rene. Det er først og fremst rullesteinstrender og klipper, men også noen badebrygger så badesko anbefales. Det fins ingen strender i selve sentrum av byen, men man finner vakre, store naturområder med fine strender og svaberg bare noen få kilometer utenfor byen. Ut hit er det hyppig bussforbindelse fra sentrum, fine tur og sykkelveier og man finner også en rekke gode restauranter og isbarer. Reiser man litt nord for Pula kommer man inn på de langstrakte, barnevennlige strandområdene som strekker seg oppover langs kysten mot Valbandon og Fazana.

Nær Pula er det slett ikke vanskelig å finne en «øde» strand hvis du vil være «alene». Turistfasilitetene er best på utsiden av byen, knappe 4 kilometer fra sentrum finner du et område som heter Stoja med alt av sportsfasiliteter og strender. Langs stranden er det en meget vakker promenade som du bare må spasere, den går fra camping Stoja og Valkane Beach til Valsaline. Her er det også mye trær som virker behagelig avkjølende på varme sommerdager.

Utflukter

Brijuni nasjonalpark ligger like utenfor Pula på øygruppen Brijuni, som består av 14 vakre øyer. Området var tidligere president Titos høyborg og stengt for offentligheten, men i dag er dette en nasjonalpark med et fantastisk fugleliv og frittgående antiloper og sebraer. Man må være med på en organisert utflukt for å komme hit, husk badetøy om du drar. Her er flere fine badesteder og til og med en golfbane, om du vil spille litt. Forretningsmannen Paul Kupelweiser anla et eksklusivt feriested på øyene med førsteklasses hoteller, restauranter og havneanlegg. Dette ble et populært feriemål for overklassen fra Wien og ble også besøkt av medlemmer av kongefamilien og andre aristokrater.

En annen øy som er et fint utfluktsmål er Cres, like sør for Pula. Den som er glad i naturen vil stortrives her, noen av Kroatias vakreste strender ligger på denne øya. I landsbyen Valun ligger den barnevennlige stranden Zdovika, men det er også flere mer utilgjengelige strender for den som vil være litt for seg selv.

Shopping

Vil du ha litt avveksling fra solstolen, kan du ta en tur inn til Pula sentrum. På hovedgaten Giadini ligger butikker og hyggelige kaféer på rekke og rad, mens det i gågaten Flanaticka er flere sko- og klesbutikker med både kroatiske og internasjonale merker. Småbutikkene finner du i gågatene Sergijevaca og Kandlerova i gamlebyen. Blant annet vinotekene som selger lokal vin, hjemmelaget pasta, olivenolje, trøfler og honning. Like utenfor byen ligger et stor nytt moderne kjøpesenter som heter Max City, her er også kino.

Vannsport som dykking, seiling og kajakkutflukter tilbys i området, i tillegg er det muligheter for tennis, sandvolleyball, båtutflukter, ridning, sykling og flotte spaserturer. Istra er en spennende og vel tilrettelagt region å sykle i og det er flere utleiere i Pula.

Det er også en hop-on / hop-off sightseeing-buss som kjører i Pula i sommermånedene, bussen stopper ved de viktigste severdighetene i byen.

Sett også gjerne av litt tid til en tur innom de nærliggende kystbyene Porec, Novigrad og Rovinj når du først er på Istria halvøya.

Fra Pula går det små ferger og katamaraner til Italia og Venezia. Båtturen tar ikke mange timer og er en hyggelig utflukt hvis været er bra og du har tid nok.

Hvordan reise til Pula

Pula har en internasjonal flyplass bare 5 km fra selve byen, så det er enkelt å reise hit. Det går direkteflyvninger fra Oslo, dette er kun en drøy 2 timers flytur. Er man åpen for mellomlandinger kan det finnes rimelige muligheter med flere flyselskaper, vi bistår gjerne med transport mellom flyplassen og bostedet eller om man vil leie seg bil, noe vi kanskje vil anbefale nå man bor på Istria. Her et det mye flott å se og oppleve og ikke alle våre bosteder ligger helt ved sjøen.

Man kan også fly til Trieste eller Venezia i Italia og deretter ta buss eller katamaran til Pula.