Om Porec

Porec er en av de mest populære feriedestinasjonene på Istria halvøya. Byen blir ofte kåret til nummer en på listen over de beste feriesteder i Kroatia av det kroatiske nasjonale turistkontoret. De to største turistområdene er de to buktene sør for byen, kalt Zelena (grønn) og Plava (blå) Laguna (lagunen). De er nesten som småbyer i seg selv, her ligger flere hotell, campingfasiliteter, marina, shopping- og underholdningsområder.

Porecs historie

Porec’s historie strekker seg langt tilbake til forhistorisk tid. Den største bosetningen i denne perioden ble kalt Picugi, som var hjemsted for en illyrisk stamme kalt Histri. Denne er grunnen til at Istria fikk sitt navn rundt 800 f.Kr. I 129 f.Kr. lyktes romerne, etter flere forsøk, å okkupere Istria og Porec utviklet seg og vokste i størrelse og betydning. Etter Roma-fallet kom Porec under styring av forskjellige imperier til det ble en del av det venetianske riket i 1267 og fram til 1797.

Under Venezias regjering led Porec’s befolkning betydelig. Det som en gang var 3000 sunne innbyggere var bare rundt 100 innbyggere innen 1646. Venetianerne hentet derfor inn folk fra Dalmatia, Bosnia, Montenegro og Albania for å hjelpe til med å øke befolkningen i byen. Da det venetianske riket falt, kom Porec under kontroll av det østerrikske riket frem til 1918. Senere også nok en gang en del av kongeriket Italia. I denne perioden ble den slaviske befolkningen svært undertrykt, byen led også veldig under andre verdenskrig. Da ble den kraftig bombet av de allierte, spesielt i løpet av 1944 da 75% av husene i byen ble ødelagt. Porec ble underlagt Jugoslavia i 1947, og i 1991 ble byen en del av Kroatia da landet erklærte sin uavhengighet.

Verd å se

På grunn av byens lange historie, er et besøk i gamlebyen et must. Spesielt er den eufrasiske basilikaen fra det 6. århundre fantastisk bevart, den er viden kjent for sine vakre gullmosaikker. Basilikaen er egentlig en samling av forskjellige bygninger, inkludert et apotek og biskopens palass og den ble erklært et UNESCOs verdensarvsted i 1997. Inngangen til kirken er gratis, men en liten donasjon blir gjerne satt pris på.

Decumanus er hovedgaten i Porec som går øst-vest gjennom sentrum av gamlebyen. Den var også hovedveien under romertiden og er i dag en koselig og livlig handlegate med butikker, kaffebarer og restauranter.
Marafor Square var et sentralt torg i antikken og forumet, med viktige offentlige og administrative bygninger og templer, ligger her. Fremdeles kan deler av templene Neptun og Mars sees, nord for torget kan man også finne parlamentsbygningene som nå er museum. Disse er konvertert fra en fransiskansk kirke som ble bygget på 1200- og 1300-tallet.

Mat og drikke

Den som er glad i god mat og drikke har mye å glede seg til i Porec. Her er et bra utvalg av kafeer, restauranter og barer som sammen sørger for noe for enhver smak. I tillegg til et rikt utvalg av tradisjonelle retter fins også et variert utvalg av klassiske kontinentale retter. Det lokale og dalmatiske kjøkkenet er først og fremst kjent for sin bruk av fersk fisk. Dette sammen med en rekke andre delikatesser fra havet som blekksprut, muslinger, blåskjell og reker.

Andre kroatiske spesialiteter får man også servert her. Grillet lam, kylling og storfekjøtt «under bell», såkalt Peka, er kjøtt grillet i timevis med poteter og grønnsaker i en slags jerngryte med lokk. Anbefales definitivt men denne retten må gjerne bestilles en dag i forkant. Klassiske forretter er gode lokale oster, skinke og salte små sardiner. Våg å prøve noe nytt og lokalt er vårt beste tips men selvsagt får man også god pizza og is. Her fins både bakeri og gode matbutikker. Kroatia har stolte vintradisjoner og kan tilby edle dråper både fra gamle familievingårder og større private foretak, ofte er husets vin svært god og rimelig.

Strender

Sand, småstein eller stein, stort utvalg av vannsport og underholdning eller en rolig, stille strand for deg selv? Uansett hva du er i humør til, har Poreč stranden som passer for deg.  Byen og øyene utenfor har 37 km kystlinje, hvor du kan velge mellom 21 strender med det blå flagget som er et internasjonalt symbol på rent hav og velholdte strender. Kvaliteten på sjøvannet har blitt nøye overvåket de siste 25 årene, og 20% av alle strendene med Blått Flagg i Kroatia ligger i Poreč. Byen byr på sol, hav og lykksalig avslapning, om sommeren har du 10 timer sol pr. dag og kan nyte sjøtemperaturer som klatrer opp mot 30 grader. Havet er krystallklart og den meditative, romantiske utsikten over det åpne havet og øyene er et vakkert skue som gjør godt for kropp og sjel.

Aktiviteter

Langs kysten strekker den fine strandpromenaden seg og man bader rett utenfor byen på fine strender og oppmurte brygger. Er du en aktiv feriegjest finner du lett noe du kan drive med i dette området, her kan du være med på alt fra de hel-typiske vann- og strandaktivitetene til fotturer i nydelig landskap. Porec har et bredt tilbud av aktiviteter for alle som vil holde kroppen litt i sving under sitt opphold. Man kan spille fotball, bowle, spille minigolf, sykle, vindsurfe og dykke. Istria halvøya har et nettverk av flotte sykkelveier, man får kjøpt sykkelkart med oppmerkede sykkelruter og kan leie sykler i de fleste byene (turistkontorene har disse).

Porec ligger nær Slovenia så det er enkelt å ta en dagstur dit. Vi kan anbefale en dag i vakre Piran, en nydelig pittoresk by ved havet med utsikt til Triestebukta, en middag her i solnedgangen er magisk vakkert. Det er også enkelt å ta en dagstur med katamaran over til Venezia, eller båtturer til nærliggende øyer og koselige byer som Umag, Novigrad, Rovinj og Pula. Dagsturer til nasjonalparker både i Kroatia og Slovenia er populært, og man kan besøke vingårder og se olivenoljeproduksjon på gårder inne i landet.

Våre bosteder i Porec har basseng, men det fins også et stort populært badeland i Novigrad. En dagstur til øya Sveti Nikola for å bade og sole seg er også populært, det er hyppige båt avganger ut hit.

Et turisttog går mellom de ulike bosted og strender og inn til sentrum av byen, veldig praktisk og en enkel måte å komme seg rundt på.

Hvordan reise til Porec

Til Porec kommer du enklest ved å fly til Pula som er nærmeste flyplass kun 57 km. mot sør. Det går direkteflyvninger fra Oslo, dette er kun en drøy 2 timers flytur. Er man åpen for mellomlandinger kan det finnes rimelige muligheter med flere flyselskaper, vi bistår gjerne med transport mellom flyplassen og bostedet eller om man vil leie seg bil, noe vi kanskje vil anbefale nå man bor på Istria. Her et det mye flott å se og oppleve og ikke alle våre bosteder ligger helt ved sjøen.

Man kan også fly til Trieste eller Venezia i Italia og deretter ta buss eller katamaran til Porec.