Om Istria

Bølgende, grønne åser, vingårder, et romersk amfiteater og vakre middelalderbyer. Istria i nord-Kroatia minner mye om nabolandet Italia på den andre siden Adriaterhavet, dog med lavere priser og færre besøkende. Den vakre halvøya blir ofte sammenlignet med Toscana og er blitt et populært reisemål de siste årene. Er du ute etter god mat, kultur, historiske severdigheter, krystallklart vann og et eventyrlig landskap og aktiviteter. Da er Istria det rette ferievalget for deg.

Istria er en halvøy som grenser til Slovenia i nord, men det er også kun få kilometer før man kommer til byen Trieste i Nord-Italia. Området er kjent for sin naturskjønne kystlinje og sine vakre kystbyer. Umag, Porec, Novigrad, Rovinj og Pula heter de største og mest kjente byene. Kystlinjen er småkupert med vekselvis småskog, klipper, svaberg, og fine små bukter med badestrender – noen ganger av sand, andre ganger av småstein eller rullesteiner. Kroatia er meget opptatt av å bevare sin blå kystlinje, og holder blant annet på med den globale preserveringskampanjen kalt” Blue Flags”. Alle strender merket med blå flagg må holde internasjonal kvalitet, både i form av strand, vannkvalitet og sikkerhet.

Pittoreske byer

Byene Umag, Porec, Novigrad, Rovinj og Pula har alle det felles at de ligger ved kysten av Adriaterhavet. Den eldste delen av byen ligger ofte på en odde ut i havet. Dette fordi det dermed har vært lettere å forsvare seg mot fiendtlige angrep. Disse byene er i dag, mildt sagt, meget pittoreske og maleriske der de ligger med bebyggelsen helt ut mot havet. Selv den dag i dag ville husene  fungert utmerket som forsvarsverk. Om Istria for øvrig er å si at innbyggerne er milde og vennlige og at maten i området faller i smak hos de fleste i familien. Kjøkkenet er i slekt med det italienske, maten er ikke sterkt krydret og det er god tilgang på fersk fisk og skalldyr. Man produserer også utmerkede viner her, selv om de ikke er så godt kjent hjemme i Norge.

Istrias historie

Istria halvøya ligger ved handelsruten, eller sjøveien til Venezia, som tidlig i middelalderen ble en stormakt innen handel og sjøfart. Området var underlagt venetiansk overherredømme i store deler av perioden mellom år 1100 og 1800 og har både dradd nytte av og lidd under dette. Før middelalderen var Istria en provins i Romerriket. Romerne erobret området cirka år 175 før Kristus og grunnla kolonier i flere av byene rundt år 50 før Kristus. De forlot Istria på slutten av 400-tallet, da var halvøya kristnet. Du kan finne flere av disse gamle, vakre kirkene i original stand, ikke bare langs kysten, men også i innlandet.

Istria har mange sykkel og turstier som snor seg gjennom det vakre landskapet. Mange av dem er merket og man får utlevert kart hos turistinformasjonen i de forskjellige byene. Her kan du sykle flotte turer, rusle rundt i pittoreske småbyer, smake vin på vingårdene og besøke fjellandsbyen Motuvun.  Landsbyen har betagende utsikt over det omliggende landskapet, du finner også en festning fra 1200-tallet der. I Motuvun avholdes det også en filmfestival hver sommer.

Nasjonalparker

Utenfor Istrias kyst ligger nasjonalparken Brijuni. Denne lille øygruppen har en særegen natur og historie, her tar et lite tog deg med rundt blant merkelige severdigheter som inkluderer en safaripark, et museum, bysantinske og romerske ruiner, fossile fotavtrykk fra dinosaurer og kaksete villaer som en gang i tiden tilhørte den jugoslaviske diktatoren Tito.

Cap Kamenjak er en annen nasjonalpark på Istria som ligger på en odde helt ytterst på halvøya. I den karrige naturen er det mange små, lune badeviker, men glem ikke badeskoene siden klippene kan være ganske skarpe.

Villaene våre med basseng ligger ofte litt lengre fra sjøen, bor man i disse kan det være en fordel med leiebil om man vil reise litt rundt i området.

Mat og vin

Siden 1800-tallet har turismen vært under oppblomstring og dette er nå den viktigste inntektskilden i tillegg til noe landbruk. De største byene på Istria er Pula, Rovinj og Pazin (administrativt sted for Istria halvøya). I tillegg til disse består Istria av mange små, pittoreske landsbyer, noen med bare et par hus, en liten kaffebar og noen restauranter, andre er mer fullverdige landsbyer med matbutikk, bakeri og et lite utvalg av restauranter og kafeer. Mellom disse sjarmerende tettstedene, slynger landskapet seg i bølgende frodige daler og grønne åser, hvor vinranker og oliventrær sloss om plassen. Det er ikke uten grunn at olivenoljen fra Istria regnes for å være blant verdens beste.
Her kan man velge å leve det rolige livet i en liten landsby og samtidig nyte godt av alle fasilitetene Istria har å by på.

Italiensk inspirasjon

Den italienske påvirkningen er fremtredende også i det lokale kjøkkenet med pasta, pizza og mye fersk fisk og skalldyr. Olivenoljen som produseres på Istria anses å være Kroatias beste, så sørg for å kjøpe med deg en flaske eller to! Istria er også kjent for sitt” hvite gull”, den eksklusive hvite trøffelen som vokser her. En tallerken trøffelpasta med et glass lokal vin er en av de gastronomiske høydepunktene du kan nyte i løpet av oppholdet. Ta en høst tur til området rundt Buzet, Livade og Motovun, som er de store trøffel-landsbyene og nyt et godt måltid tilberedt med årets trøfler. Det sies at denne gull-retten er beregnet som kongen av gastronomi og noe enhver familie på Kroatias halvøy vil at du som turist skal få oppleve i løpet av ferieoppholdet. Med frisk trøffel servert på toppen av hjemmelaget pasta, vil du få en gastronomisk opplevelse du husker lenge.

Mange av de små landsbyene har sine egne festivaler du kan besøke. Det er skinkefestivaler, ostefestivaler, vinfestivaler, og middelalder festival, kystbyene har gjerne egne fiskefestivaler.

En ferie på Istria byr på mange utfluktsmuligheter. Under bakken er det mer enn 1000 grotter, hvor noen er åpne for besøkende. Den største og mest kjente grotta i Istria er Baredinegrotta, her har stalagmitter og stalaktitter formet underjordiske skulpturer som kan sees i fem vakre saler. Postojnagrotta i nabolandet Slovenia er også ett populært besøksmål. Foretrekker du opplevelser over jordoverflaten er det også enkelt å ta turen til italienske Venezia, tvers over Adriaterhavet, med båt fra Istria.

Med tanke på de mange historiske landemerkene, de vakre byene langs kysten og små landsbyene i innlandet er det ikke så lett å velge ut kun noen få severdigheter, men her er noen høydepunkt du ikke bør gå glipp av.

Pula Arena

er en av de best bevarte romerske amfiteatrene i verden og den sjette største.

Brijuni nasjonalpark

består av 14 øyer utenfor kysten av Istria i nærheten av Pula. Øyene kan nås med ferge fra nærliggende Fazana på 15 minutter, eller du kan ta sightseeingtur med båt i skjærgården fra Pula.

St. Euphemia-kirken

i Rovinj ble bygget i 1756 og ligger på det høyeste punktet i byen. Den 16 september er Rovinj-dagen og St. Euphemia-festen, da feires det med mat og vin, Rovinj er kanskje  den mest pittoreske byen i hele Istria.

Eufrasisk basilika

i Porec er et mesterverk av bysantinsk arkitektur. Det eneste historiske stedet i Istria som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Landsbyen Motovun

stria-opplevelsen din vil ikke være komplett med mindre du også besøker de særegne små landsbyene inne i landet og oppe i de grønnkledde åsene. Den mest besøkte innlandsbyen i Istria er Motovun, som ligger på en nesten 300 meter høyde med utsikt over Mirna-elvedalen og den mystiske Motovun-skogen.

Landsbyen Groznjan

ligger ikke langt fra Motovun og regnes som «kunstnerbyen». Groznjan er fullpakket med gallerier og kunst studioer, når du går langs brosteinsbelagte gater med steinhus kan du føle den kunstneriske stemningen. Byen blir levende med jazzkvelder, klassiske konserter og forskjellige andre kunstbegivenheter i løpet av sommeren.

Landsbyen HUM

er en skjult perle som du definitivt bør oppsøke. Den sies å være verdens minste by og teller ikke mer enn 23 innbyggere totalt og med en historie som dateres helt tilbake til år 1102 vil du her virkelig kunne føle på det å være en ekte Kroat. Landsbyen er faktisk ikke mer enn 100 meter lang og 30 meter bred og er lokalisert på en bakketopp med fantastisk utsikt.

For de minste kan vi foreslå et besøk til Istrias nyeste attraksjon

Vannparken Istralandia
som ligger rett utenfor Novigrad, her kan de blant annet skryte av Middelhavets største bølgebasseng.
Dinopark Funtana

ligger rett utenfor Porec og er også et populært sted. Her er det dinosaurer i full størrelse, dinosaur-karuseller, små berg og dal baner, trampoliner m.m.

For å komme til Istria er det enkleste å fly til Pula, da er de fleste av våre bosteder innenfor en radius på ca. en times kjøring. Det er også mulig å fly til Rijeka, herfra er det ca. en og en halv times kjøring til de ulike bostedene våre, men det er fine veier så greit å kjøre.

Andre alternativ er å fly til Trieste eller Venezia i Italia. Fra Trieste er det kun en halv-times kjøring til grensen mot Kroatia ved Umag, fra Venezia tar man ferje/hurtigbåt til Rovinj eller Pula.

Mange velger også å kjøre fra Norge ned til Kroatia og Istra halvøya, det kan være en fordel med egen bil eller leiebil om man bor i Istria området.