Om Cavtat

Bare 18 km sør for Dubrovnik og 5 km fra flyplassen finner man den idylliske byen Cavtat. Byen er senter i kommunen Konavle, og ligger 20 km nordøst for grensen mot Montenegro. Den har drøye 2 000 innbyggere og er i dag en populær turistby.

Cavtat ligger vakkert til i frodige omgivelser omringet av høye fjell og krystallklart blått hav. Selve sentrum og gamlebyen ligger på en liten halvøy som er bilfri. Her er det svært idyllisk med trange smug og gater opp fra havnen. Gamlebyens havneområde er selve hjertet i Cavtat og ligger på begge sider av halvøya som forbinder gamlebyen med fastlandet. Langs kaia finner du restauranter, barer, isbarer, kafeer og små butikker. Her ligger byens fiskebåter fortøyd og her finner du båtene som kan frakte deg til Dubrovnik eller til småøyene utenfor.

Alt man trenger i ferien

I Cavtat finner du ellers alt familien trenger i ferien — små butikker, bakeri, et lite torg med salg av frukt og grønnsaker samt bank og posthus. Strandpromenaden strekker seg rundt hele halvøya, her er det flott å sykle og gå tur eller kanskje finne seg en klippe eller en liten strand for seg selv. Strendene her består av småstein, klipper eller oppmurte brygger med badestiger. En reise til Cavtat står høyt oppe på ønskelisten for mange barnefamilier. Her tar man dagen som den kommer, koser seg med sol, strand, bading, god mat og hyggelige utflukter eller vannsportsaktiviteter.

Cavtats historie

Historien kan fortelle at det var Cavtat innbyggere som i sin tid grunnla Dubrovnik. Det sier ikke så rent lite om Cavtat-innbyggernes forkjærlighet for vakre bygninger. Her er flere standsmessige hus, kirker og bygninger fra middelalderen. Cavtat ble grunnlagt eller kolonisert av greske handelsfolk og fikk navnet Epidauros, sannsynligvis oppkalt etter deres hjemby på Peloponnes. Byen ble overtatt av romerne i år 228 før Kristus, og utviklet seg til å bli et viktig senter for handel og skipsbygging. Det er lite å se av bygningsrester fra denne tiden i Cavtat fordi oldtidsbyen ble angrepet av Slavere og Avarer på 600-tallet og ødelagt. Den overlevende delen av befolkningen flyktet til Dubrovnik der de grunnla byen Ragusa (Dubrovnik) på et sikrere sted 15 km lengre nordvest. Cavtat er nevnt allerede i kirkeskrifter på 500-tallet som en diokese, det vil si at byen hadde en biskop og tilhørte den katolske kirken. Den fikk senere et fransiskanerkloster og også kirken St. Nicolaus, som ble bygget på 1500-tallet og har en flott altertavle i renessansestil. Cavtat har også et flott lite museum.

Utflukter og aktiviteter

Det går daglig og regelmessig buss til sentrum av Dubrovnik og i turistsesongen går det også båt til gamlebyen i Dubrovnik. Fra Cavtat er det kort vei til flyplassen, derfor kan det forekomme noe flystøy. Cavtat kan by på ulike sportsaktiviteter som tennis, dykking, vannsport, hesteridning og fotball, det er også mulig å leie båt, vannscooter, bil, scooter og sykler. Cavtat passer ypperlig for barnefamilier og voksne som ønsker å bo i vakre omgivelser. Skjærgården utenfor kysten nordover gir et vell av muligheter for utflukter med båt til andre bade og feriesteder. Et opphold i Cavtat kan også enkelt la seg kombinere med et opphold på øyene Kolocep, Lopud eller Sipan, det er også enkelt å reise til Mlini som har større og bedre strender.

Navnet på Cavtat var opprinnelig Epidaurus, som kommer fra det moderne latinske navnet Civitas Vetus, som betyr «The Old City.» Historien forteller om prinsesse Cavtislava, hvis far hadde til hensikt å gifte henne bort til den første adelsmann som bygget en akvedukt (vannkanal) til byen. En ung mann klarte dette, og under åpningsseremonien hadde Cavtislava privilegiet av å ha den første smaken på vannet, men en øgle hoppet ut av vannet, og hun ble så sjokkert at hun døde. Det gikk rykter om at en sjalu konkurrent ville gjøre narr av adelsmannen, han hadde puttet øglen i vannet. I alle fall ble kongen så trist at han endret navnet på bebyggelsen til Cavtat.