Om Lopud

Den bilfrie og barnevennlige øya Lopud ligger nordvest for byen Dubrovnik og tilhører øygruppen Elafiti. Lopud er en liten, bilfri øy (noen golfbiler har kommet på øya de siste årene), tempoet er lavt og behagelig – her slapper man virkelig av!

Lopud er, sammen med naboøyene Kolocep og Sipan, de eneste bebodde øyene blant Elafiti øyene. Øya har et nettverk av gamle stier og dermed mange flotte turmuligheter. Her kan man stadig møte på nye severdigheter og gamle kirkeruiner fra tidligere tider. Den sørlige delen av øya består av høye klipper, svaberg og bratte stup. Her kan man nyte den flotte utsikten og en fantastisk solnedgang. Utsiktspunktet «Ponta» er et yndet sted for forelskede par på kvelden – dette er også et populært sted å gifte seg!

Ingen andre Kroatiske øyer kan skryte av så mange religiøse, kulturelle og historiske monumenter samlet på et så lite område. På Lopud finner du 33 kapeller, 4 kirker, 2 klostre og ruinene av Rektorpalasset og det Spanske fortet. Disse stedene forteller sin rike historie og viser oss hvilken betydning og hvor viktig Lopud en gang var innenfor den gamle Dubrovnik-republikken. I dag er Lopud en fredelig oase med vakre sandstrender, stier og parker, i stedet for trafikkstøy kan du nyte naturens lyder.

Idyllisk bysentrum

Lopud har bare et bysentrum, her finner du vakre hus, nydelige italiensk-inspirerte villaer og hager velfylte av sitron, appelsin, lime, mandarin og granatepler. Husene ligger vakkert til langs den brede og innbydende bukta. Langs strandpromenaden, som strekker seg helt fra havna og ut til utsiktspunktet” Ponta”, ligger flotte sandstrender, du finner også flere restauranter her. Nyt en bedre middag i solnedgangen med vakker utsikt utover sjøen mot naboøya Sipan, det er så flott at det virkelig kan målbinde deg. Alle våre ferieboliger ligger her.

Deilige strender

I sentrum ligger en flott «by strand» hvor det er deilig å være. Det er en egen sjarm å ligge her og observere øyboernes hverdag og rutiner. Rutebåten Postira komme til kai med varer, nye turister, og øyboere som har vært i Dubrovnik for å handle. På alle strendene er det mulig å leie solsenger og parasoll. Lopud har også et lite turistkontor, hvor man blant annet kan kjøpe billetter til fergen. I dag har øya mellom 140 – 220 fastboende innbyggere (jeg får hele tiden forskjellige svar når jeg spør, så det er ikke godt å si det eksakte antallet). Av disse fastboende har vi blitt fortalt at det er 62 enker og 8 enkemenn. Lopud sentrum ligger i nord-enden av bukten. Her ligger de fleste husene på øya, skolen, havna, restauranter, kafeer og is-baren. Et par dagligvarebutikker, et lite frukt og grønnsak torg samt noen suvenir-butikker finner man også.

Sunj

På den andre siden av øya ligger stranden Sunj – Lopud’s stolthet. En herlig hestesko formet sandstrand som uten tvil er den beste stranden i området og også en av de beste i Kroatia. Er det vind på by siden av øya er du i le for vinden på Sunj og motsatt. På Sunj kan man snorkle utover langs begge sidene av bukta mens selve stranden er langgrunn med deilig krystallklart vann og derfor svært barnevennlig. Sunj er også en populær ankringsplass for eksklusive yachter og seilbåtturister. Man får kjøpt både gode lokale retter, enkel «fastfood», snacks, is og leskende drikke. Det er flere flotte turstier fra bysiden og over til Sunj, men også en betongbelagt vei. Turen langs betong veien tar ca. 15-20 minutter, på stiene noe lengre. De siste årene har kommet små golfbiler som tilbyr transport over til Sunj – vi er ikke like begeistret for dette, men vi forstår at noen kanskje har ønske/behov for slik type transport.

Sandstrand
Idyllisk bysentrum
Barnevennlig