Om Dubrovnik

Dubrovnik, også tidligere kjent som Ragusa, er en vakker gammel by langs kysten av Adriaterhavet i Dalmatia. Den ble grunnlagt i 639 og er i dag en mye besøkt turistdestinasjon.

Dubrovnik kalles ofte Adriaterhavets perle og ble i 1979 oppført på UNESCO verdensarvliste. Navnet på byen betyr «eikeskog» på kroatisk, i dag er Dubrovnik kronjuvelen blant Kroatias mange turiststeder. En verdenskjent feriedestinasjon og en av de vakreste byene i Middelhavsregionen. Dubrovnik er velsignet med en fantastisk velbevart middelalder arkitektur. Her fins mange detaljrike steinskulpturer og både spektakulære kirker, klostre, museer og fontener. Den gamle festningsmuren som omgir Dubrovnik, er hele 2 km lang.

Bymuren

Gjennom historien har bymuren beskyttet mot fiender. I dag er murene en magnet på besøkende fra hele verden som ønsker å oppleve dette unike, levende bymuseet. Det er to hovedinnganger gjennom muren til gamlebyen: Pile-porten på vestsiden som fører inn til hovedgaten Stradun, og Ploče-porten som ligger på byens østside.

Besøker man Dubrovnik er det et «must» å gå rundt byen på toppen av de gamle festningsmurene og oppleve den fantastiske utsikten over byen og havet. Midtsommers anbefaler vi å legge turen til de tidlige morgentimer eller sent på ettermiddagen for å unngå de varmeste periodene. Det er også langt mindre turister på murene når de åpner kl. 08.00 om morgenen. Man får kjøpt billetter til muren blant annet ved Pile inngangen (til høyre når man kommer inn i gamlebyen).

Stradun

Det fins også flere andre muligheter rundt i gamlebyen. Man trenger nødvendigvis ikke gå alle de 2 km, det fins nedganger man kan benytte underveis. Stradun er Dubrovniks hovedgate og gamlebyens pulsåre. I løpet av dagen kan du utforske spennende, skyggefulle sidegater og smug på begge sider av Stradun. På kveldstid kan du sitte på en av de mange kafeene og skue utover det yrende folkelivet.

Straduns imponerende barokke arkitektur fikk dagens form etter det store jordskjelvet i 1667, hvor et stort antall gotiske- og renessansepalasser ble ødelagt. Hovedgaten har en praktisk byplanløsning og Stradun er den dag i dag byens fremste handlegate og stedet for større arrangementer under f.eks. sommerfestivalen. Fra Stradun går det sjarmerende, trange sidegater, med bratte trapper oppover mot muren. Her finner du mange koselige restauranter, barer og små butikker. Langs den gamle havna og sjøen finnes også noen trivelige restauranter.

En rekke severdigheter

Midt i den brede marmorbelagte hovedgaten ligger turistkontoret, her kan man få et oversiktskart over de øvrige severdighetene. Det er også mulig å delta på en guidet tur i byen om du er historisk interessert. Steder som bør oppleves er blant annet fortet Minceta, en av de vakreste kulturattraksjonene i Dubrovnik. Fortet ble bygget av renessansebyggmesteren Juraj Dalmatinac.

Vandrer du på innsiden av bymuren mot Ploče-porten ser du St. Luke tårnet som har beskyttet innseilingen til Dubrovniks havn gjennom byens lange historie. Like utenfor bymurene ligger Fort Lovrijenac, et monumentalt festningsverk som er bygget på toppen av en 37 meter høy klippe. Fort Lovrijenac har hatt mange roller opp gjennom historien, men ble opprinnelig oppført som et fremskutt festningsverk for å forsvare byen. Dette området er i dag også kjent for innspillingen av den populære TV-serien Game of Thrones. St. John-festningen ble bygget i det 16. århundre, og er virkelig verdt et besøk. I første etasje ligger akvariet og i andre- og tredje etasje finner du byens Maritime Museum.

Fort Bokar ligger på yttersiden av bymuren og ble designet av den Florentinske arkitekten Michelozzi i det 15. århundre. Sponza palasset ligger vest for klokketårnet. Et vakkert gotisk renessansepalass og en av de få bygningene som er bevart i sin opprinnelige form etter det store jordskjelvet i 1667. Palasset inneholder et minnerom til heder for byens forsvarere og helter, her oppbevares også Dubrovniks historiske arkiver. Rektor palasset ble tidligere brukt av Dubrovniks ordførere, men inneholder i dag et museum over byens historie. Big Onofrio´s Fountain, er en fontene som ligger ved vestporten til gamlebyen (Pile). Fontenens trappetrinn er møteplass for lokal ungdom og et sted mange turister tar en pust i bakken etter en tur på toppen av Dubrovniks bymurer. Fransiskanerklosteret, katedralen og det gamle apoteket er også vakre og spennende steder man bør få med seg når man er i Dubrovnik.

Kabelbanen

Høsten 2011 gjenåpnet kabelbanen som går fra gamlebyen og opp til toppen av fjellet Srd. Dette fjellet var et historisk svært viktig sted under den siste grusomme krigen, nå ligger det et krigsmuseum som er vel verdt å få med seg. Her fins også en restaurant hvor man kan hygge seg med et deilig måltid samtidig som man nyter den fantastiske utsikten utover Dubrovnik, Lokrum, Elaphites øyene og havet. Banje stranden er stranda som ligger nærmest gamlebyen. Dette er en sentralt beliggende rullesteinstrand og består av et område hvor det må betales for adkomst, men også en offentlig del som er gratis og svært godt besøkt. Et fint sted for en forfriskende dukkert midt i byen, her er også fantastisk utsikt mot bymurene, gamlebyen og øya Lokrum.

Øya Lokrum benyttes ofte av byens innbyggere som vil vekk fra de hektiske turist gatene. På øya finner du badeviker, klipper, frodig natur og en botanisk hage med mange tropiske planter. Og ikke minst mange vakre påfugler som vandrer fritt omkring. Det finnes også en liten innsjø på øya som på folkemunne kalles Dødehavet, her kan man ta seg et forfriskende bad. Øya har også et vakkert gammelt kloster med en hyggelig restaurant. Lokrum ligger en liten båttur fra den lille havna inne i gamlebyen og denne båten går flere ganger i timen.

På halvøya Lapad, ca. 3,5 km. vest for Gamlebyen, ligger et strandområde hvor du kan slappe av i skyggen av trærne. Ved enden av en lang gågate med kaffebarer og restauranter finner du mange populære rullesteinstrender – kjent som Lapadstrendene. Lapad er en vakker del av Dubrovnik som bør oppleves og strendene er populære og godt besøkt. På Lapad finner man også den kjente Copacabana stranda.

Dubrovniks historie

Dubrovnik ble grunnlagt av folk som flyktet fra avarerne. Etter at avarene ødela den greske kolonien Epidauros, som ligger i den saroniske bukten (Hellas), forflyttet innbyggerne seg nordover og slo seg ned i området som ble Dubrovnik by. Byen ble allerede i 896 underlagt Det bysantiske riket og ble en meget viktig handelsby med en flåte på over 300 fartøy. I middelalderen var Dubrovnik en rival til Venezia, som den eneste frie bystat i det østlige Adriaterhavet.

I det 15. og 16. århundre oppnådde byen et bemerkelsesverdig nivå, takket være sin velstand og sine diplomatiske evner. Senere kom byen under osmansk herredømme og fra 1815 underlagt Østerrike og senere Østerrike-Ungarn. I 1918 ble byen underlagt Kongeriket Jugoslavia da det ble opprettet. Dubrovnik har vært sentral i utviklingen av det kroatiske språket og var hjemsted for mange viktige poeter, forfattere, matematikere, fysikere og andre forskere. Dubrovnik er regnet som en av de vakreste og best bevarte byene i Middelhavsområdet. Dessverre ble byen utsatt for et voldsomt bombardement under krigen i det tidligere Jugoslavia i 1991, noe som skadet store deler av byen, til tross for at den var helt uten militær betydning. Gamlebyen er i ettertid rehabilitert.

Dubrovnik er i dag en hektisk turistby hvor det daglig anløper cruisebåter med et tusentalls turister som besøker Gamlebyen og gjør den svært folksom, varm og hektisk. Vi anbefaler våre gjester å bo utenfor Gamlebyen, gjerne på en av øyene Lopud, Kolocep eller Sipan, eller i en av de små hyggelige landsbyene Mlini eller Cavtat. Spesielt om man har mindre barn, kan en dagstur eller to inn til denne vakre byen være mer enn nok.