Om Kroatia

Fakta om Kroatia

Tidsforskjell:           Kroatia har samme tidssone som Norge.

Strøm:                        220 v, strømuttak som i Norge.

Telefon:                    GSM-nett, norske mobiltelefoner kan brukes i Kroatia. God dekning.

Drikkevann:            Vannet fra springen kan drikkes, men det er kalkholdig. Det er ellers lett å få tak i vann på flaske.

Klima:                       Langs kysten i Kroatia opplever du et deilig middelhavsklima og sjøtemperaturen blir om sommeren opp i 29 grader. I luften kan du forvente deg temperaturer mellom 25 og 35 grader, varmest i juli og august. Man bør passe på å bruke høy solfaktor og å drikke nok vann. Om vinteren holder temperaturene seg oftest på 10-15 varmegrader.

Språk:                       Kroatisk er et slavisk språk som ligger nært opp til bosnisk og serbisk med den forskjell at serbisk benytter det kyrilliske alfabetet, mens kroatene bruker det latinske. De aller fleste kroater som jobber i turistområdene snakker engelsk, i nord kan mange også italiensk. Ellers i landet er det ikke alltid at lokalbefolkningen behersker et fremmedspråk, men oftest kan yngre kroater engelsk mens de eldre foretrekker tysk.

Strender:                  Kroatia har mange flotte badestrender langs hele den langstrakte kysten. Man finner alt fra finkornete sandstrender til strender med rullesteiner. Mange steder er det også oppmurte brygger med badetrapper og stupebrett, det er bare å si hva man foretrekker så gir vi råd om hvor man bør reise.

Turistsesongen:    Varer fra begynnelsen av mai til midten av oktober. Mai, september og oktober har også god norsk sommertemperatur, vannet er noe kaldere på våren – men det er absolutt mulig å bade. Vi har vært mye i Kroatia både vår og høst og har opplevd sol og «strand vær» hele uken. Selvfølgelig må man ta høyde for at været kan være mer ustabilt tidlig vår og på høsten, men temperaturene er gode.

Flytid:                       Ca 3 timer, avhengig av hvor i Norge du flyr fra.

Innreise:                   Nordmenn trenger ikke visum for å reise til Kroatia for opphold på inntil 3 måneder, men husk å ha med gyldig pass! Passet må ha gyldighet 3 måneder utover det aktuelle oppholdet. Dersom du som ikke-kroatisk statsborger ønsker å bosette deg eller oppholde deg i Kroatia i lengre periode enn 3 måneder, anbefaler vi deg å sjekke krav til oppholdstillatelse. Husk å ha med deg pass om du skal besøke nabolandene til Kroatia.

Helse:                       Kroatia har et offentlig helsevesen som i Norge, men standarden på sykehusene er noe lavere.

Vaksine:                   Man trenger ingen obligatoriske.

Kriminalitet:            For tilreisende er Kroatia et trygt land å ferdes i. Kriminaliteten er lav og i hovedsak bør det være tilstrekkelig å følge generelle råd til reisende ved besøk i Kroatia.

Butikker:                  Åpningstider er normalt 08.00-19.00 mandag-lørdag, men noen er stengt på søn- og helligdager. I høysesongen holder butikkene gjerne åpent lenger og også på søndager.

Skoleferien er i juli og august. Vær ellers oppmerksom på at kroatiske helligdager avviker en del fra de norske, ettersom de følger den katolske kalenderen og i tillegg har egne nasjonale helligdager.

Prisnivået:               Prisnivået i Kroatia er behagelig for nordmenn, du kan få et godt måltid på restaurant til under 100-lappen. En øl koster rundt 15 kr. I butikkene er prisen på de fleste matvarer halvparten av hva vi betaler hjemme.

Valuta:                      Valutaen er Kroatiske Kuna, 1 Kuna er noe over 1 krone. De fleste butikker og restauranter tar de vanlige internasjonale kredittkortene, det finnes også minibankautomater tilgjengelig de fleste steder.

Tips:                          Det er vanlig å gi 5- 10% tips på restaurantene. Det er også vanlig at det legges igjen litt tips til dem som rengjør leilighetene.

Dyr/insekter:           Litt mygg i perioder, ikke plagsomt mye. Se opp for kråkeboller om man bader utenfor strand, er lurt med badesko. Er man så uheldig å tråkke på en, la piggene stå i foten, ikke prøv å ta dem ut. Gjør som lokalbefolkningen, smør stedet inn med olivenolje og legg forbinding rundt dynket i olivenolje. La dette være på i et par dager og piggene vil etter hvert komme ut av seg selv.

Sengetøy:                I alle utleieobjektene er sengetøy inkludert. Det er vanlig med skifte av sengetøy en gang i uka.

Håndklær:                To håndklær pr. pers. (ett stort + ett lite) er inkludert i leien. Strand-håndklær må tas med, men man får også kjøpt dette de fleste steder i Kroatia, også på øyene. Håndkle skift normalt 2-3 ganger i uka.

 

Rengjøring:             Varierer noe fra hus til hus, men det vanligste er rengjøring mellom hver gang det skiftes gjester, alternativt en gang i uka. Vanligvis tømmer gjestene sitt eget søppel, vasker kopper og holder toalettpapir (noen ruller finnes ved ankomst). Hør med huseier ved ankomst hva som er vanlig i det huset du skal bo.

Leiebetingelser:    Alle våre gjester må sette seg inn i våre betingelser som står på websiden. Her finner dere viktig informasjon om leieprosessen og evt. avbestilling.

Trafikk:                     Trafikkulturen er noe mer aggressiv enn i Norge.

Telefon:                    Landkode for Kroatia er 00385. For å ringe fra Kroatia til Norge, husk å slå 0047 + abonnentens nummer.

Nødnummer:          Det generelle nødtelefonnummeret i Kroatia er 112.

 

Helligdager:            

  • 1. januar: Nyttårsdag
  • 6. januar: Helligtrekongersdag
  • 1. mai: Arbeidernes dag
  • 30. mai: Nasjonaldagen
  • 22. juni: Grunnlovsdagen
  • 5. august: Nasjonal takkedag
  • 15. august: Jomfru Marias himmelfart
  • 25- 26. desember: Jul

Vær OBS på helligdager i forhold til rutebåtenes rutetabell!