Om Trogir

Trogir er en vakker middelhavsby som ligger 5 km fra Split flyplass. Til Split by er det kun 28 km, så det er enkelt å ta en dagstur inn dit om man skulle ønske det. Byen er en vakker middelhavsby som ligger på Unescos verdensarv liste. Selve byen Trogir ligger på en liten øy, bundet sammen med fastlandet via en gammel steinbro. En annen liten bro binder Trogir sammen med øya Ciovo. Her ligger mange av de fineste badestrendene i området.

Trogir er omgitt av en rekke vakre øyer og det er kort reisevei til andre sjarmerende landsbyer. Både Primosten, Sibenik og nasjonalparken Krka ligger kun en kort biltur unna.

Trogirs historie

Trogir er hele 2300 år gammel og ble grunnlagt av grekerne da de gjorde sine erobringer i Middelhavs-regionen. Den rike kulturen er siden blitt påvirket av både romere og venetianere og byen framstår i dag som et levende museum. Her finner man noen av verdens fremste og best bevarte kulturskatter. Innenfor en massiv bymur, som har beskyttet den vakre byen mot inntrengere siden 1500-tallet, finnes flere hundre historiske attraksjoner. Tårn, klostre, luksuriøse palasser, fort, enkle steinhus, trange smug, kirker og torg.

Alt dette kan man utforske på en oppdagelsesferd gjennom Trogirs labyrintlignende, brolagte, smale gater og smug. Mesteparten av den kulturelle rikdommen ble etablert fra 13. – 15. århundre. På denne tiden var den store Radovan herre her og sammen med sine mange arkitekter og steinhuggere etterlot han seg flere av Trogirs kulturelle mesterstykker. Byen har fått kallenavnet «steinskjønnheten», og ble i 1997 innlemmet i Unescos liste over verdens kultur og naturarv.

Mat og drikke

Den som er glad i god mat og drikke har mye å glede seg til i Trogir. Byen vrimler av kafeer, restauranter og barer som sammen sørger for noe for enhver smak. I tillegg til et rikt utvalg av tradisjonelle retter fins også et variert utvalg av klassiske kontinentale retter. Det lokale og Dalmatiske kjøkkenet er først og fremst kjent for sin bruk av fersk fisk. I tillegg sammen med en rekke andre delikatesser fra havet som blekksprut, muslinger, blåskjell og reker.

Andre Kroatiske spesialiteter kan man også få servert her. Grillet lam, kylling og storfekjøtt «under bell» er kjøtt grillet i timevis med poteter og grønnsaker i en slags jerngryte med lokk. Denne retten må gjerne bestilles en dag i forkant, men anbefales virkelig å prøve. Klassiske forretter er gode lokale oster, skinke og salte små sardiner. Våg å prøve noe nytt og lokalt er vårt beste tips. Selvsagt får man også her god pizza, isbarer fins på hvert et gatehjørne og her er både bakeri og gode matbutikker.

Kroatia har stolte vintradisjoner og kan tilby edle dråper fra både gamle familievingårder og større, mer moderne vinprodusenter. Vår erfaring er ofte at husets vin er både god og rimelig. Langs havna er en flott promenade hvor mange luksusbåter legger til kai for natta, her er også mange restauranter og et yrende folkeliv i høysesongen. Innenfor murene er det ofte noe roligere, men her fins også mange gode spisesteder.

Strender

Det er ingen strender inne i Trogir sentrum, men man finner flotte strender i områdene rundt byen. De fleste strendene her består av små steiner, noen steder finner man også oppmurte brygger og klipper man kan bade fra. Bader man på klipper kan det være greit med badesko/sandaler da disse kan være skarpe og det kan være kråkeboller der. Vit at er det kråkeboller der man bader så er det et kvalitetstegn, det betyr at vannet er klart og rent.

På de fleste strendene er det kaffebarer og restauranter slik at man kan kose seg med en hyggelig lunsj og god drikke. Solsenger og parasoll får man også leid på de fleste strendene. Mange steder tilbys også ulike vannsportsaktiviteter som vannski, brettseiling, paraseiling, Wake Board, snorkling og dykking. Det tilbys også rafting (i Omis), utflukter til andre nærliggende byer og nasjonalparker, samt båtturer ut til øyene i området. Nevner blant annet øyene Brac, Solta, Hvar, Vis (Mamma Mia 2 øya) og den blå grotten på den lille øya Bisovo. Slike turer kan man selv melde seg på hos de ulike arrangørene på stedet, det beste tipset er å kontakte den lokale turistinformasjonen.

Ciovo

er en stor øy med ca. 6000 fastboende som i nord er tilknyttet Trogir med en bro. Den frodige øya med sine idylliske bukter er blitt et populært område for solhungrige gjester fra Norge. Med Ciovos økende popularitet har trafikken over broen blitt større og en ny bro er derfor bygd og åpnet i 2018. Dette har bedret trafikkforholdene betraktelig. På Ciovo finner man mange badestrender, de fleste klassiske småsteinstrender som er vanlig i Kroatia. Strendene i Trogir området er populære og kan i høysesongen bli ganske fulle så det kan være lurt å søke ut mot mindre og roligere strender. En koselig passasjerbåt frakter reisende i en sjarmerende motordur inn til Trogir havn, turen tar ca. 15 minutter.

Seget Vranij

er et koselig tettsted som ligger ute på en halvøy 5 km nord for Trogir sentrum. Langs kysten her er det en lang flott strandpromenade som strekker seg nesten inn til Trogir by. Langs denne finner man mange fine strender. Seget, som ligger rett ved, er en koselig gammel fiskelandsby. Om man ønsker seg en hyggelig og fredelig ferie i et område av Trogir som ikke har så mye turisme, er dette et flott sted. I umiddelbar nærhet har man alt man trenger for en flott ferie. Et godt utvalg restauranter, sport og sosiale aktiviteter. Gjennom hele dagen går det båt herfra tur/retur Trogir sentrum, det er også god bussforbindelse.

Det fins flere alternative måter å reise til Trogir. Med fly til Split flyplass, som ligger 5 km unna, evt. til Zadar flyplass som er 12 mil unna. Til Split går det jernbane og motorveien A1 forbinder Trogir og Kroatia med resten av Europa om man velger å kjøre bil nedover.