Om Zadar

Zadar er en av landets flotteste byer. Den 3000 år gamle byen har mye historie, liv og fargerike hus, byen ble kåret til Europas beste destinasjon i 2016. Det kulturelle og økonomiske sentrum ved det nordlige Adriaterhavet er omgitt av bukter, nasjonalparker, vannfall og mer enn 300 øyer. Her ligger det til rette for gode ferieopplevelser.

Zadar er en av landets flotteste byer, ikke bare på grunn av historien og arkitekturen, men også de varierte aktivitetsmulighetene byen kan tilby. Dette er den rette destinasjonen for deg som ønsker en aktiv ferie. Seiling, vandreturer, padling, rafting, dykking, vindsurfing, grotteturer og kiting er bare noen av tingene du kan prøve. Her finnes det noe for alle – uansett interesser.

Flotte strender

Vil du ta det helt med ro og helst tilbringe dagene på flotte kroatiske strender med umiddelbar nærhet til havet? Da er også Zadar riktig reisemål for deg. Her kan du velge mellom en rolig og mer privat stranddag, eller områdets mest populære strender med mye liv og røre. Borik, Kolovar, Drazica, Pinija og Zlatna Luka er bare noen av strendene du kan velge mellom på ferie i området.

Fra Zadar kan du legge ut på båtturer til noen av de flotteste øyene Kroatia kan by på. Her ligger øyer som Pag, Ugljan, Dugi otok, Kornati og Veli Rat. De flotte øyparadisene i den kroatiske skjærgården er midt i blinken for en dagstur eller to.

Zadars historie

Det vil heller ikke mangle på historiske interessepunkter når du bor i Zadar. Byen har en 3000 år lang historie bak seg og har tidligere vært underlagt blant annet Romerriket, Venezia og Tyrkia. De har alle satt sitt preg på byen, enten det er arkitektur – eller kulturmessig. I 2017 ble Zadar tatt inn på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin tre kilometer lange forsvarsmur, bygget av Venezia på 1600-tallet. Vi kan nevne attraksjoner som St. Donatus-kirken fra 800-tallet, som er et av byens viktigste landemerker. Foran kirken ligger ruinene av et romersk forum, og deler av forumet skal visstnok ha blitt brukt i byggingen av St. Donatus. Videre kan turen gå til Anastasiakatedralen, som opprinnelig er fra 800-tallet, men som har blitt bygget på ved flere anledninger.

Zadar er kjent for sine mange konsert og kulturelle arrangementer. De mange utstillingene og tradisjonell musikkvelder i St. Donatus-kirken vitner om at Zadar ikke bare har en spennende historie, men også er en levende kulturby.

Blant de mange flotte severdighetene er det spesielt to som er unike for byen. Sjøorgelet, designet av den lokale arkitekten Nikola Bašić, må oppleves. Inne i steintrapper har han lagt orgelpiper og fløyter, som lager de vakreste toner når vannet treffer trappene. Jo mer bølger, jo mer lyd. Kommer du på kvelden, kan du i tillegg få med deg den flotte solnedgangen, du vil ikke være alene, men det er definitivt verdt opplevelsen.

Ikke langt unna sjøorgelet finner du en annen av Nikola Bašićs kreasjoner, nemlig Sun Salutation, som kan oversettes til «solhilsen». Den 22 meter brede glassirkelen fungerer som et solcellepanel og lagrer energi i løpet av dagen. Da mørket faller lyser sirkelen opp i det som skal forestille solsystemet. En flott opplevelse som varer fra solnedgang til soloppgang.