Om Korcula

Korcula by ligger på en halvøy, innenfor bymurer fra 1200-tallet og strategisk anlagt for forsvar mot angrep fra sjøen. Gamlebyen er godt bevart og har mange smale smug fra middelalderen. For barnefamilier og voksne som vet å sette pris på vakre omgivelser, stillhet, late dager, avslappet atmosfære og fine bademuligheter, passer nok Lumbarda bedre. Vi har valgt å tilby overnatting i denne sjarmerende kystbyen som ligger helt øst på øya. Herfra er det knappe 10 minutter med bil til Korcula by.

Korculas historie

Korcula by’s festningsanlegg ble bygd allerede på 1200-tallet. Det ble forsterket av Venetianerne, som fikk herredømme over mange av byene på kysten fra cirka år 1420.  Byens viktigste kirke, St. Markus-katedralen fra 1200-tallet, ligger ved  byens hovedplass, Strossmayerov torg. Her ligger også det gamle bispepalasset, Abbediets Skattkammer, som i dag er museum. Ved katedralen ligger den gotiske middelalder-kirken St. Peter, det gotiske Arneri-palasset, samt Gabriellis familiens renessansepalass fra 1500-tallet, som i dag er bymuseum. Allehelgens kirken sto ferdig i 1306, kapellet St Peter sto ferdig på 1500-tallet, det samme gjorde rådhuset. Flere andre hus i denne vakre havnebyen er også fra renessansen.

Marco Polo

Det sies at Marco Polo ble født i Korcula by og det er ikke vanskelig å se at innbyggerne i byen er stolte av dette. Mange butikker og restauranter har fått navnet sitt etter ham. Gamlebyen i Korcula er bilfri og kan by på et yrende liv og et godt utvalg av restauranter, barer og cafeer. Langs sjøsiden går en nydelig promenade hvor restaurantene ligger tett i tett. Inne i de trange smugene finnes flere koselige restauranter og butikker. Korcula har et yrende folkeliv, kveldene kan være ganske livlig her inne i gamlebyen.

Lumbarda

Lumbarda, hvor våre ferieboliger ligger, er en av de største byene etter Korcula by. Det er en sjarmerende landsby med drøyt 1000 innbyggere. Den ligger seks kilometer fra Korcula by og det er regelmessig bussforbindelse mellom Lumbarda og Korcula by. Lumbarda strekker seg rundt en liten bukt med flere små sandstrender og med et hyggelig lite sentrum i midten. Langs sjøen går en fin gangvei som egner seg perfekt for turer til fots eller på sykkel. I de frodige åsene rundt byen ligger flere vingårder, idylliske olivenlunder og furuskogområder. Langs promenaden finner man flere gode restauranter og kaffebarer, ellers har man alle de fasilitetene man trenger for en vellykket ferie. Bank, postkontor, matbutikker, grønnsakstorv, isbarer, vannsportsaktiviteter og en liten marina finnes i Lumbarda. Det er også mulig å leie båter og sykler. Utsikten utover sjøen mot fastlandet og fjellene på Peljesac halvøya er fantastisk.

Lumbardas historie

I århundrer var folk i Lumbarda bønder, hovedsakelig druedyrkere, fiskere og murere, men også flere fremstående moderne kroatiske kunstnere, skulptører og malere er født her.
I dag er imidlertid lokalbefolkningen mest engasjert i turisme.

Lumbarda har mange små strender som ligger i bukta ved landsbyen samt en større sandstrand som heter Vela Przina, ca. en kilometer utenfor selve sentrum. Dette er en populær sandstrand både for turister og fastboende. Lumbarda og Korcula er et fint utgangspunkt for de som ønsker å ta en dagstur til Peljesac halvøya på fastlandet eller til den vakre nasjonalparken på øya Mljet. Det går daglig båt til Korcula både fra Dubrovnik og Split. Vi tenker at Lumbarda er et flott feriemål som lett kan kombineres med et opphold i nærområdet rundt Dubrovnik eller Split.