Om Umag

Umag er den vestligste byen i Kroatia og ligger på Istria halvøya mot Italia og Trieste bukta. Her er det en rolig og behagelig atmosfære, et ypperlig feriested for både barn og voksne. Byen har et innbyggertall på ca. 13.000, hvor 20% fremdeles er italienere. Gamlebyen har vakre smale brosteinsbelagte gater og smug, mens kystlinjen består av mange små bade bukter og strender. Umag og rivieraen, som er omtrent 20 km lang, er et populært reisemål i Kroatia.

Umags historie

Umag er kjent fra Romeriket og nevnes skriftlig første gang på 600-tallet. Byen lå på ei lita øy atskilt fra fastlandet med en smal kanal. I middelalderen ble den forsterket og vokste som en gunstig beliggende handelsby ved kysten. Fra 700-tallet var den under Bysants, deretter tidvis okkupert av Frankerne. I høymiddelalderen begynte geistlige og verdslige herskere i henholdsvis Trieste og Venezia å gjøre seg politisk gjeldende.

I årene 1269 – 1797 var byen konstant under venetiansk overherredømme og i 1370 ble byen beleiret og inntatt av Genova. Etter første verdenskrig lå byen under Italia, men etter andre verdenskrig ble den en del av frisonen Istria. Fra 1954 ble byen en formell del av Jugoslavia. Etter at Umag ble en del av Jugoslavia, var det stor utvandring av italienere, som til da hadde utgjort majoriteten av befolkningen. I 1993 ble Umag uavhengig kommune og i 1997 fikk den status som by.

Mat og drikke

Den som er glad i god mat og drikke har mye å glede seg til i Umag. Her er et bra utvalg av kafeer, restauranter og barer som sammen sørger for noe for enhver smak. I tillegg til et rikt utvalg av tradisjonelle retter fins også et variert utvalg av klassiske kontinentale retter. Det lokale og dalmatiske kjøkkenet er først og fremst kjent for sin bruk av fersk fisk, sammen med en rekke andre delikatesser fra havet som blekksprut, muslinger, blåskjell og reker.

Andre kroatiske spesialiteter får man også servert her som grillet lam, kylling og storfekjøtt «under bell», såkalt Peka, som er kjøtt grillet i timevis med poteter og grønnsaker i en slags jerngryte med lokk. Anbefales definitivt men denne retten må gjerne bestilles en dag i forkant. Klassiske forretter er gode lokale oster, skinke og salte små sardiner. Våg å prøve noe nytt og lokalt er vårt beste tips men selvsagt får man også god pizza og is, her fins både bakeri og gode matbutikker. Kroatia har stolte vintradisjoner og kan tilby edle dråper både fra gamle familievingårder og større private foretak, ofte er husets vin svært god og rimelig.

Strender

Hovedstranden ligger i Punta-kvartalet og er den viktigste kommunale stranden, som også er best egnet for barn. Stranden er finest om morgenen, vannet er fantastisk rent og krystallklart, her er også strandvolleyballbane, sklie, husker og en restaurant.

Laguna Stella Maris Beach

er en rullesteinstrand med blå flagg-sertifikat som ligger like ved ATP Stadium, arenaen for den beste tennisturneringen i Kroatia. Et turisttog tar deg rett til stranden – barna elsker det, så prøv deg en tur mens du er i Umag. Et Park & ​​Ride sykkeltransportsystem er også tilgjengelig. Stranden tilbyr solsenger med parasoller, dusjer, toalettfasiliteter, kafeer som tilbyr is og forfriskende drikke, eldre barn og voksne vil også helt sikkert glede seg over det utmerkede tilbudet av vannsport.

Osmica Beach

tilbyr alt du trenger for en ideell ferie på stranden med barna. Foreldre med babyer kan finne skygge i furuskogen og ved stranden er det et sandområde hvor barn kan leke og løpe trygt. Du finner skifteavlukker, dusjer, solsenger og parasoller, her er også lett tilgang til sjøen for barn. I nærheten er det flere barer og restauranter og et basseng med piratskip som er morsomt for barna.

Aurora Beach

er oppmurt i betong og tilbyr utleie av solsenger, parasoller og vannsportutstyr. Det er trapper ut i vannet, på denne stranden finner man også greit skygge. Turisttoget tar deg enkelt hit, da det er en holdeplass rett ved stranden.

Polynesia Beach (Katoro Beach)

er en lang strand hvor man kan slappe godt av, men også ha det veldig moro. Det tilbys mange sportsaktiviteter, noe stranden har fått blått flagg for. Stranden er delt inn i noen oppmurte områder og noen steinete områder, her fins dusjer, skifteavlukker, en stor vannsklie, noen barer og flere restauranter. Ved stranden ligger Umag Tennis Academy, en volleyballbane, en liten lekeplass og et vannsportsenter. I nærheten av stranden ligger også to attraktive utendørsbassenger og en stor gressplen hvor du kan spille fotball eller badminton. Turisttoget kjører også til denne stranden, eller man kan benytte sykkeltransportsystemet Park & ​​Ride.

Savudrija Beach

er prydet av naturstein og her er også et fyrtårn fra det nittende århundre.  Furuskogen gir skygge, en del av stranden, som er rullesteiner, passer godt for barn og deler av stranden er tilpasset funksjonshemmede. Det er mange barer og restauranter samt sports- og rekreasjonsfasiliteter i nærheten.

Kanegra Beach

ligger i en av de vakreste buktene på vestkysten av Istria. Den er omgitt av grøntområder som gir behagelig skygge, stranden er dekket med fine småstein og er ideell for småbarnsfamilier. Her kan man ha med hund og deler av stranda er forbeholt nudister.

Canova Park Umag Beach

har blått flagg, her er det lett tilgang til sjøen og godt egnet for funksjonshemmede. Strandområdet er stort sett oppmurte områder, det er også butikker, barer og restauranter i nærheten (på campingplassen).

Park Umag Central Beach

er betongbelagt, har trapper ut i vannet og en ny fin solterrasse med alle nødvendige fasiliteter. Her tilbys ulike vannsportsaktiviteter for de som vil være aktive, du finner også forfriskninger på de nærliggende kafeene og restaurantene

Aktiviteter

Langs kysten strekker den fine strandpromenaden seg, og man bader rett utenfor byen på fine sand- og stein strender samt oppmurte brygger. Er du en aktiv feriegjest finner du lett noe du kan drive på med i dette området. Du kan være med på alt fra de heltypiske vann- og strandaktivitetene til fotturer i nydelig landskap samt både golf og tennis, Umag har et bredt tilbud av aktiviteter for alle som vil holde kroppen litt i sving under sitt opphold. I området kan du spille fotball, bowle, spille minigolf, ri, sykle, ro, vindsurfe og dykke. Her fins go-kart, en klatrepark, mange tennisbaner, man kan leie båt, i tillegg er også Umag kjent som arrangør av Kroatia Open, en internasjonal tennisturnering som arrangeres i slutten av juli måned hvert år.

Istria halvøya har et nettverk av flotte sykkelveier, man får kjøpt sykkelkart med oppmerkede sykkelruter og kan leie sykler i de fleste byene (turistkontorene har disse).

Umag ligger nær Slovenia så det er enkelt å ta en dagstur dit. Vi kan anbefale en dag i vakre Piran, en nydelig pittoresk by ved havet med utsikt til Triestebukta, en middag her i solnedgangen er magisk vakkert. Det er også enkelt å ta en dagstur med katamaran over til Venezia, eller båtturer til nærliggende øyer og koselige byer som Porec, Novigrad, Rovinj og Pula. Dagsturer til nasjonalparker både i Kroatia og Slovenia er populært, man kan besøke vingårder og se olivenoljeproduksjon på gårder inne i landet.

Våre bosteder i Umag har basseng, men det fins også et stort populært badeland i Novigrad. En dagstur til øya Sveti Nikola for å bade og sole seg er også populært, det er hyppige avganger ut hit.

Hvordan reise til Umag

Til Umag kommer du enklest ved å fly til Pula som er nærmeste flyplass kun 85 km. mot sør. Det går direkteflyvninger fra Oslo, dette er kun en drøy 2 timers flytur. Er man åpen for mellomlandinger kan det finnes rimelige muligheter med flere flyselskaper, vi bistår gjerne med transport mellom flyplassen og bostedet eller om man vil leie seg bil, noe vi kanskje vil anbefale nå man bor på Istria. Her et det mye flott å se og oppleve og ikke alle våre bosteder ligger helt ved sjøen.

Man kan også fly til Trieste eller Venezia i Italia og deretter ta buss eller katamaran til Umag.