Om Rovinj

Rovinj er en koselig by på vestkysten av Istria og ligger på en liten landfast øy 25 km nordvest for Pula. Byen, med sine 15 000 innbyggere, er også kjent som Istrias perle og Kroatias stjerne – kompakt og levende reiser den seg opp av havet. Rovinj var opprinnelig en øy, men kanalen som skilte den fra fastlandet ble fylt igjen for om lag 250 år siden, da hadde byen vokst seg ut over den lille øyas grenser. Til tross for dette har likevel Gamlebyen bevart sitt opprinnelige preg og sin sjarm. En reise til Rovinj byr på spennende historie og storslått natur. Byen er en sjarmerende kystby med smale brosteinsgater, fargeglade hus og mange badebrygger.

Rovinj bærer fortsatt preg av å ha vært under både Italia og Østerrike, gateskiltene er for eksempel både på kroatisk og italiensk. Den sjarmerende gamlebyen er godt vedlikeholdt hvor brosteinssmug og middelalderhus blander seg med tradisjonelle spisesteder og hippe restauranter. I småbutikkene og galleriene langs Grisia og Carera kan du finne utmerkede suvenirer som trøfler, olivenolje og vin.

Gamlebyen er forbeholdt fotgjengere og det finnes begrenset med parkeringsplasser i gangavstand fra denne. Langs promenaden i sjøkanten ligger det mange koselige restauranter og barer og de små torgene inne i den pittoreske gamlebyen konkurrerer om å være det mest sjarmerende. Når dagen er på hell, sitter champagneskålende mennesker på puter i vannkanten og ser solen synke ned i havet i vest.

Rovinjs historie

Det eldste arkeologiske funnet i Rovinj stammer fra bronsealderen. Byutviklingen startet i det 3. århundre på øyen Mons Albanus. Helt siden det 7. århundre har Rovinj vært omringet av en bymur som etter hvert ble bygget opp også med tårn. Bymuren hadde syv porter, tre av dem består den dag i dag.
Opprinnelig gikk det en kanal mellom øyen Mons Albanus og fastlandet, men på begynnelsen av 1800-tallet ekspanderte byen utenfor bymuren og inn til fastlandet. Kanalen mellom øyen og fastlandet ble fylt igjen, og Rovinj ble dermed en halvøy hvor gamlebyen ligger ytterst på halvøyen.
Etter en fortid under blant annet romere og venetianere, kom Rovinj under den østerriksk-ungarske kronen sammen med resten av Istria tidlig på 1800-tallet. Etter første verdenskrig ble denne delen av Kroatia italiensk, og etter neste verdenskrig ble den jugoslavisk. Da Jugoslavia raknet og Kroatia stod frem som selvstendig stat i 1991, var Rovinj og Istria en naturlig del av det nye landet. Byens hovednæring har tidligere vært fiske og skipsbygging, men i dag er det turisme.

Verd å se

Å beskue den gamle byen fra utsiden, er som å se et malerskrin av pasteller og varme farger. Fiskebåtene skvulper i vannkanten og på toppen av byen strekker den barokke kirken seg 60 meter opp i det varme sommerværet. Hele gamlebyen i Rovinj er en eneste stor severdighet og husene fra middelalderen er velholdte.

Santa Eufemia-katedralen

troner øverst på toppen over byen, denne ble bygget på 1700-tallet. Her har Santa Eufemia, som er byens skytshelgen, fått sin statue på kirketårnet. Katedralen er gamlebyens sentrerte toppunkt og det største monumentet i byen. Den ble restaurert i perioden 1725-1736 og kan smykke seg med mange ulike kunstverk og statuer som er plassert innenfor dens vegger. Katedralen har en flott historie og ble bygget i barokkstil over restene av tidligere kristne bygg i 1736. Det er absolutt verdt å få gjengitt historien om helgenen som har gitt den sitt navn, dette er en fascinerende, men brutal historie. En anledning for dette er enten ved å besøke den, eller rundt en middag hvor man nyter en Istrisk aften.

Katedralen i Rovinj blir ofte kalt en basilika, men dette er en tittel den formelt sett ikke kan smykke seg med. Dette er nemlig avhengig av noen ganske spesifikke romersk-katolske lover. Om du likevel ønsker å se en basilika når du er i området, kan man ta en kort dagstur til St. Euphrasias basilika i Porec, som er på UNESCOs verdensarvliste.

Gamlebyen

På grunn av begrenset plass i gamlebyen består arkitekturen av smale hus, trange gater og små torg. Rovinj er kjent for sine karakteristiske piper og byen inneholder en mengde museer og gallerier. Mange kunstnere har også valgt å bosette seg i byen.

Balbi-buen er fra 1680 og ligger på stedet som en gang var inngangen til Rovinj. Buen inneholder våpenskjoldet til den adelige Balbi-familien og Løven av Markus, et symbol på det venetianske riket.

Bymuseet på Trg M Tita nær havnen er hjemmet til forskjellige arkeologiske funn, malerier og skulpturer.

Rovinj akvarium er et av de eldste i Europa og dateres tilbake til 1891. Det rommer flora og fauna fra både Rovinj og resten av Istria.

En årsak til at mange av oss besøker byen og blir her lengre enn før, er nok at Rovinj de senere årene har utviklet seg til å bli en destinasjon for strand og badeliv. Det er jo tross alt oftest derfor vi legger ferien til Kroatia.

Mat og drikke

Den historiske og geografiske nærheten til Italia avspeiler seg også i matveien. Pasta, pizza, smakfull skinke, is og espresso. Men også lokale spesialiteter, står på menyene. Det ligger mange spisesteder nede i havna, men ta gjerne også en tur inn i smågatene ovenfor. Lokalbefolkningen samles gjerne på barene i Joakima Rakovca og vil du holde det gående litt lenger utover natten skal du dra til Monvi ved Hotel Eden, like sør for byen.

La Puntulia er en av byens mest populære restauranter, både blant lokale og turister. Ikke minst på grunn av beliggenheten, helt i vannkanten med utsikt over solnedgangen i Adriaterhavet. Menyen er en god blanding av italienskinspirerte pastaretter og retter fra havet utenfor. Kjempereker i hvitløk, fersk fisk og hjemmelaget linguini med lobster.

Strender

Det er ikke vanskelig å finne en fin strand, det er både rullesteinstrender og badebrygger på begge siden av byen Rovinj. Sør for Rovinj brer skogområdet Punta Currenta seg ut, med den vakre Lone Bay-stranden med spisesteder og ulike vannaktiviteter. Vil du helst være mer usjenert er det også mindre strender like i nærheten. Også på øyene Sveta Katarina og Creni Otok, en kort båttur med badebåten fra Rovinj, er det fint å bade. I tillegg til bademuligheter, byr øyene på vakker natur, historiske byggverk og også forfriskninger og lunsj. I Zlatni rat naturpark er det flotte tur/sykkelveier, idyllisk natur, vakre små og store strender. Her finnes også klipper for de som ønsker det.

For de som ønsker strender med sand, har byen Rovinj de siste årene dekket en rekke strender med fin grus. Disse strendene finnes i Cuvi Bay, i Lone Bay og Moulin Rouge Beach, alle er veldig populære. Her finner du også kafeer, barer, dusjer, toaletter, garderober, etc.

Aktiviteter

Rovinj ligger utmerket til for å utforske andre sider av Istria. Knappe fire mil sørover langs kysten ligger den større byen Pula med sitt imponerende romerske teater i sin midte. I Rovinj finner du det du trenger av butikker, bakeri, bank, posthus, marked, gallerier og internett-cafe. I tillegg også et stort utvalg av restauranter og kaffebarer. De fleste butikkene ligger i gamlebyen, blant annet flere «vinotecas» som byr på smaksprøver til den som ønsker å kjøpe lokale viner. Olivenolje, trøfler og honning kan også være verdt å kjøpe med.

For de aktive har byen mye å by på, sykkelturer er absolutt å anbefale. Langs sjøen går det en fin tur- og sykkelvei og man får kart over korte og lengre sykkelruter hos turistinformasjonen i byen.

For deg som liker å starte dagen med en joggetur, eller for de som liker lange spaserturer eller sykkelturer langs havet er Zlatni rat parken et eldorado. Parkens sportsanlegg ligger vakkert til i naturen ved sjøen. Her finnes svømmebasseng med vannsklie, båt, kanoutleie, dykkesenter, seilerskole, tennisbaner, volleyball, fotball og lekeplasser for de minste. Du får også leid sykler, bil, scooter eller båt hvis du ønsker det.

Utflukter

Innover i landet skal man ikke langt før man er i et grønt og kupert landskap hvor små landsbyer pynter toppene. Her er oliven- og vingårder og koselige spisesteder i landlige omgivelser. Middelalderbyene Motovun og Buzet ligger på grønne åser i innlandet knappe timen med bil fra Rovinj og kan absolutt anbefales. Man kan på en dagstur besøke vakre Plitvice nasjonalpark, med sine 16 innsjøer og hundrevis av fossefall eller Istrias største vingårder som ligger utenfor Porec, perfekt for en kulinarisk roadtrip.

Reiser man motsatt vei, for å utforske skjærgården, går det daglig sightseeingbåter fra havna i Rovinj til de to mest kjente og nærmeste øyene, St. Katarina og St. Andrija.
Også Brijuni nasjonalpark, som består av tre øyer og en rekke holmer på vestkysten av Istra, er innen rekkevidde.

Men strengt tatt kan du bare holde deg i Rovinj, du trenger ikke mer for å få en uforglemmelig ferie. Byen kan love mange fine og fargerike bilder på minnebrikken – både den i kameraet og den i hodet.

Hvordan reise til Rovinj

Til Rovinj kommer du enklest ved å fly til Pula som er nærmeste flyplass kun 40 km. mot sør. Det går direkteflyvninger fra Oslo, dette er kun en drøy 2 timers flytur. Er man åpen for mellomlandinger kan det finnes rimelige muligheter med flere flyselskaper, vi bistår gjerne med transport mellom flyplassen og bostedet eller om man vil leie seg bil, noe vi kanskje vil anbefale nå man bor på Istria. Her et det mye flott å se og oppleve og ikke alle våre bosteder ligger helt ved sjøen.

Man kan også fly til Trieste eller Venezia i Italia og deretter ta buss eller katamaran til Pula.