Om Novigrad

Lei et feriehus i Novigrad om du vil nyte deilig middelhavsklima og samtidig lære litt om Kroatias historie. Byen er en populær turistdestinasjon som ligger 75 km fra Pula flyplass, 30 km fra grensen til Slovenia og bare 15 km fra den mer kjente badebyen Umag. Novigrad er en liten fiskelandsby med en sjarmerende og romantisk atmosfære. Her finner man villaer fra antikken, gater av stein, rikt kulturliv, underholdning og gastronomiske opplevelser. Rundt byen er det flere attraktive sandstrender, byen er også en flott destinasjon å besøke for kunstinteresserte. Til tross for at Novigrad er en relativt liten fiskerlandsby er det like mye arrangementer her som i en av de store byene i Kroatia.

Novigrads historie

Dagens Novigrad hadde bosetting allerede i antikken. Utgravinger og restaurerte severdigheter kan du blant annet se i Novigrads Lapidary. Her finner du en samling på 93 steinmonumenter fra antikken og tidlig middelalder. St.Pelagije og St Maksim basilikaene ble påbegynt i det 5. og 6.århundre og har blant annet noen flotte veggmalerier fra middelalderen.

Verd å se

St. Pelagius og St. Maximus er to av de viktigste severdighetene, klokketårnene her er hoved symbolene i byen. De ligger like ved hovedtorget, ble stort sett bygget før 1700-tallet og huser den eneste romerske krypten i Istria (dessverre stengt for publikum.)

Lapidarium-museet er relativt nytt og er hjemsted for noen av de romerske gjenstandene som ble oppdaget i krypten til St. Pelagius-kirken. Den har også flere moderne utstillinger og mange ulike arrangementer gjennom året.

Gallerion ble åpnet i 2007, og er et museum viet til maritim historie og marine kriger.

Deler av bymurer kan sees – hele byen var en gang omringet av disse murene.

Mat og drikke

I perioden fra mars til mai kan du blant annet kjenne duften av viltvoksende asparges og hvert år i april blir det holdt en aspargesfestival.
Novigrad er hjemmet til den kritikerroste restauranten Damir i Ornella, en liten og koselig restaurant med bare seks bord. Mottoet deres er ‘fra hav til tallerken’, og de setter stor ære i friskheten og kvaliteten på fisken de serverer – noe de har kalt ‘Mediterranean sashimi’. Konoba Cok er et annet godt spisested, som også serverer topp sjømatretter

Strender

Naturen i området kan ta pusten fra de fleste. Adriaterhavets asurblå og krystallklare vann møter kystens grønne og frodige landskap ved gule sandstrender og nesten hvitfargede svaberg. Landskapet reiser seg videre inn i store skoger med rislende små elver og større vannstryk.

Aktiviteter

Hvis du bor i Novigrad med barn (eller kanskje er et stort barn i hjertet), er badelandet Istralandia bare 7 km fra byen. Du finner et godt utvalg i alle slags vannsportaktiviteter, fiske og også mange aktiviteter for de tøffeste, som grotteklatring, paragliding og dykking.

Skal man besøke Istria, er sykkel en utrolig flott måte å oppleve denne delen av Kroatia på. La Parenzana er en sykkelrute som går gjennom store deler av dette vakre, grønnkledde landskapet med sine olivenlunder og vingårder. Opprinnelig var dette en toglinje som gikk mellom Porec og Trieste, men i dag er det bare på strekningen mellom Visjnan og Motovun man fortsatt kan ta toget.
På resten av ruten er togskinnene erstattet med grusveier, som gjør den til en ideell tur- og sykkelrute.

Det er utrolig mye man kan se og oppleve på Istria og i Novigrad området. Det beste med denne halvøya er det vakre landskapet, duften av trøfler, nytelsen ved å smake på gode lokale råvarer og bare la feriefølelsen virkelig feste grepet.  Legger du feriedagene hit vil du kunne være med på hyggelige aktiviteter hver eneste dag om du ønsker det. Både sykkelturer i lekkert skog- og fjellterreng og fotturer langs kystlandskapet er flotte aktiviteter, fra båthavna i Novigrad kan du også være med lokale småbåter ut på fisketurer eller på småturer til nærliggende bukter og viker

 Hvordan reise til Novigrad

Til Novigrad kommer du enklest ved å fly til Pula som er nærmeste flyplass kun 75 km. mot sør. Det går direkteflyvninger fra Oslo, dette er kun en drøy 2 timers flytur. Er man åpen for mellomlandinger kan det finnes rimelige muligheter med flere flyselskaper, vi bistår gjerne med transport mellom flyplassen og bostedet eller om man vil leie seg bil, noe vi kanskje vil anbefale nå man bor på Istria. Her et det mye flott å se og oppleve og ikke alle våre bosteder ligger helt ved sjøen.

Man kan også fly til Trieste eller Venezia i Italia og deretter ta buss eller katamaran til Novigrad.