Om Vis

Vis er den øyen som ligger lengst borte fra fastlandet av de befolkete Kroatiske øyene, og har et innbyggertall på ca. 4000 fastboende. Øya har et flatemål på 90,26 km2 og den høyeste fjelltoppen, som heter Hum, er 587m. høy. De to største byene Vis By og Komiza, ligger på hver sin side av øya, men foruten disse finner man flere små koselige landsbyer både langs kysten og litt inne på øya.

De viktigste inntektskildene for innbyggerne har vært fiske, jordbruk og vinproduksjon. Øya var en lukket militærbase helt til 1990 så her er turismen ennå forholdsvis ny.

Vis historie

Vis har vært befolket siden steinalderen og på 300 tallet f.kr. grunnla Dionysios den eldre Issa på øya. Senere ble øya en selvstendig bystat, som til og med hadde sin egen valuta og grunnla kolonier andre steder. I det første hundreåret f.Kr. var det den illyriske stammen libunere som holdt til på øya. Ifølge tradisjonen stammer den legendariske illyriske dronningen Teuta fra øya Vis.

Som del av den bysantiske Adriaterhavskysten ble øya i 925 en del av den middelalder staten Kroatia under kong Timislav I. Like nord for øya har to større sjøslag funnet sted. 13. mars 1811 bekjempet en britisk flåtestyrke en større fransk-venetiansk styrke. 20. juli 1866 sto et større sjøslag mellom italienske og østerrikske flåtestyrker her som en del av den tredje italienske frigjøringskrig.

Under andre verdenskrig var det en flyplass midt inne på øya. Den ble brukt som nødlandingsplass for allierte bombefly som var for skadet til å rekke tilbake til basene sine. De flyene som var veldig hardt skadet måtte lande på havet rett utenfor den små byen Rukavac på sørsiden av Vis. Vrak av B-24 og B-17 bombefly er nå populære dykkemål her. Vis var også under annen verdenskrig en av de mest brukte skjulestedene til Josip Broz Tito, lederen for de Jugoslaviske partisanene. Et av disse skjulestedene kan man besøke i fjellet rett bak Komiza. Etter krigen brukte Jugoslavia øya som en av sine største marinebaser og dersom man vandrer rundt på stiene finner man mange bevis på dette.

Aktiviteter

Aktivitetstilbudet på Vis er rikholdig, dette er et paradis for alle kategorier dykkere fra nybegynnere til tekniske dykkere. Her finner man vrak av skip og fly helt fra 10m dybde og ned til 70m dybde. Undervannsnaturen er fantastisk, det er rikelig med liv i havet og heller ikke uvanlig med sikt på 30m eller mer. Det er flere dykkesentre på øya, vi i Lopudreiser har dykket med flere av disse og kan gi råd til gjester som ønsker å dykke i ferien. Foruten dykking og snorkling er såkalte «Army Tours» etter hvert blitt svært populære. Det er guidete rundturer til de forskjellige militær installasjonene på øya. Her får man et innblikk i den strategiske betydningen Vis alltid har hatt. Også padling, klatring, paragliding, sykling og fotturer er populære aktiviteter, det blir aldri kjedelig å feriere her.

Vis by

Ligger på nordsiden av øya, inn mot fastlandet. Det er her fergen og hurtigbåten fra Split ankommer, dette er også den største byen på øya. Byen ligger vakkert til inne i en bukt beskyttet av flere små øyer og består av en litt nyere del hvor fergen og fiskebåtene legger til og en litt eldre del kalt Kut, hvor man finner trange smug, koselige kaffebarer og spennende restauranter. Vis by er en svært populær havn for charterbåter, vanligvis i sommerhalvåret er hele den lange kaien og også bøyene i bukten full av seilbåter og motorbåter. Til tross for den økende turismen har Vis by, med sine 2000 innbyggere, fremdeles beholdt sjarmen og den avslappende stilen. Man finner flere flotte strender i nærheten og her er også et rikholdig utvalg av aktiviteter og utflukter.

Komiza

Ligger mot sør ved foten av fjellet Hum, godt beskyttet for nordavinden noe som gjør byen til det varmeste stedet i Kroatia om vinteren. Byen har lang tradisjon for fiske og man finner et museum her hvor man får et nærmere innblikk i de lokale fiskernes lange og stolte historie. Komiza er en intim by med trange smug, små åpne plasser og koselige små restauranter og kaffebarer, noen av dem ligger helt i vannkanten. I bukten hvor byen ligger finner man en rekke flotte strender og en liten bil eller båttur unna finner man også velkjente severdigheter som Stiniva Bay og den blå grotte på naboøya Bisevo.

Et opphold i Komiza byr på alt man kan ønske seg i ferien. Flotte strender, vakker natur, rolig byliv og et godt aktivitetstilbud med dykking som den mest populære aktiviteten. Byen har også alt man trenger i form av butikker, bakerier, apotek og minibank. Høsten 2017 ble filmen Mama Mia 2 spilt inn i byen og området rundt.