Om Hvar

Med sine mer enn 2.700 soltimer i året er det ikke rart at innbyggerne på Hvar omtaler øya som Europas mest solfylte sted. Et mildt klima gir grobunn for både druer, lavendel, oliven, rosmarin, palmer, sypresser og pinje trær. Dette til tross for at grunnen består mye av stein. Hvar blir også kalt «Lavendeløya», produksjon av lavendelolje og vin er to viktige inntektskilder for øyas befolkning.

Øya har også drevet med organisert turisme i mer enn 140 år og naturlig nok er kanskje dette den viktigste næringen for øyas befolkning i dag. Opp gjennom historien har både grekere, romere, bysantiner og venetianere hatt kontroll over øya. Dette har gitt Hvar en rik kulturarv, noe man kan se mange eksempler på.

Langs øya fra øst til vest, går en fjellkjede med topp på over 600m. I de bratte skrentene ned mot havet på sørsiden av fjellkjeden dyrkes druene som gir den kjente Plavac Mali rødvinen. Slettene på nordsiden av fjellene, mellom landsbyene Vrboska og Stari Grad, er kjent for druer til produksjon av hvitvin. Denne sletten er en arv fra Grekerne tilbake til år 400 f.kr og er på Unesco’s verdensarv liste. Til tross for at Hvar er en forholdsvis stor øy, er det god bussforbindelse mellom de fleste landsbyene. her er også gode muligheter for å leie bil, sykler eller båt.

Hvar By

Dette er den største byen på øya med sine rundt 5000 innbyggere. Byen har rike tradisjoner, her ble bl.a. det første offentlige teateret i Europa bygget i 1612. I turistsesongen er havna full av store yachter og det et yrende liv på de mange restaurantene og kaffebarene. Det finnes også diskotek og nattklubber, Hvar er etter hvert blitt kjent som et Jetsett sted. Mange kjendiser legger turen innom her med sine store yachter.

Men her er også kultur, historie og sjarm i rikt monn. Den gamle bymuren ble ferdig på midten av 1400-tallet og fortet på åsen bak byen er fra midten av 1500-tallet. Også trange smug med sjarmerende steinhus, butikker, torget og havna, en vandring i Hvar by blir ikke kjedelig. Også for dem som ønsker sol og strandliv fins det muligheter. Det finnes noen få strender i nærheten, men de fleste velger å ta badebåt til Pakleni øyene som ligger rett utenfor byen. Her finner man flotte strender, idyllisk natur og også noen restauranter og kafeer.

Vrboska

eller «Little Venezia» som landsbyen også kalles, ligger innerst i en liten fjordarm godt skjermet for vær og vind. Landsbyen er omgitt av furuskog, vinmarker og olivenlunder, men det er først og fremst den sjarmerende havna og sentrum som gjør dette til et helt spesielt sted å feriere. Langs kysten av halvøyen som ligger nord for Vrboska, er det en rekke strender, klipper og små bukter som egner seg ypperlig for sol og bading. Langs sørsiden av fjordarmen inn til byen finner man også små sandstrender. Alt ligger innenfor gangavstand fra sentrum, men det kan lønne seg å leie sykler under oppholdet. Da rekker man enda lenger på de flotte gang og sykkelveiene og sjansen for å finne sin egen lille bukt er absolutt til stede.  På den største stranda finnes det både restaurant, isbar og forskjellige aktiviteter som sandvolleyball, windsurfing og pedalbåter.

Vrboska ble grunnlagt på 1400-tallet som en liten fiskerlandsby. Den ble gjentatte ganger på 1500-tallet utsatt for angrep og ødeleggelser fra både Venetianere og Tyrkere. Som et resultat av dette ble St. Mary kirken gjort om til fort i 1575, noe som var unikt på øyene. På begynnelsen av det 20. århundre utviklet byen seg og i denne perioden var her både sardinfabrikk, båtbyggerindustri, hotel og omfattende handelsvirksomhet med fisk. Innbyggerne i Vrboska er også stolt av sitt fiskemuseum som ligger sentralt plassert i landsbyen. Innerst i Vrboska fortsetter fjordarmen i en kanal hvor det ligger idylliske gamle steinhus, flere broer og et lite utvalg av restauranter og kafeer. For øvrig finner man et godt utvalg restauranter, flere matvarebutikker, to bakeri, vinutsalg foruten kafeer, isbar og postkontor.

Jelsa

ligger i en liten bukt kun 20 minutters fottur langs en idyllisk vei fra Vrboska. Også denne landsbyen er omgitt av furuskog og olivenlunder, i området er det også en god del jordbruksland og ikke minst vinmarker. I flere bukter rundt Jelsa finner man flotte sandstrender, dette er virkelig stedet for barnefamilier. I selve sentrum av Jelsa er det et rikholdig utvalg av restauranter, kafeer og isbarer, det er også flere butikker, bakerier, bank, post og til og med en slakterbutikk hvor man får kjøpe ferskt kjøtt til grillen. Leier man sykler under oppholdet kommer man seg lenger av gårde på de fine sykkelveiene og kanskje finner man seg en strand helt for seg selv.

Jelsa ble opprinnelig grunnlagt som havn for landsbyen Pitve som ligger litt lenger opp i fjellene sør for byen. Fra fiske og jordbruk utviklet byen seg til et senter for handel, skipsbygging og skipsfart. Turisme ble en del av Jelsa allerede i andre halvdel av 1800 tallet. Det første hotellet (hotel Jadran) ble bygget i 1911 og fra rundt 1970 ble turismen den viktigste inntektskilden for innbyggerne i Jelsa. Nå er byen en sjarmerende blanding av turister og lokale fiskere som drar ut for å sette eller trekke garn. En idyllisk plass å tilbringe ferien sin både for store og små.