Om Mljet

Mljet er den sør/østligste av de store øyene i Adriaterhavet og er av vulkansk opphav med mange kløfter og juv. Den er regnet for å være Kroatias grønneste øy og hele den vestlige tredjedelen av øya har vært Nasjonalpark siden 1960.

Innbyggerne selv, og mange med dem, anser Mljet som en av Kroatias vakreste øyer. Etter å ha besøkt øya er det ikke vanskelig å være enig med dem. Mljet er kjent for sin flotte natur og sitt rene og krystallklare vann med et rikt undervannsliv.

Mljets historie

Allerede i år 950 ble Mljet nevnt i skriftene til den Romerske keiseren. På slutten av 1100 tallet kom Benediktinerne til øya og bygget et kloster for Jomfru Maria på en liten øy som ligger i en av de to saltvannsinnsjøene. Benediktinerne sa senere fra seg herredømmet over øya og den ble i 1410 annektert av Republikken Dubrovnik. Under styret av Napoleon, ble klosteret forlatt og skogbrukskontoret ble plassert i bygningen. Deretter var det i en årrekke hotell før det i 1998 ble gitt tilbake til Dubrovnik bispedømme. Klosteret er nå regnet som svært viktig nasjonalhistorisk og er en populær severdighet for både kroater og tilreisende. Det går båter ut til den lille øya med klosteret, et besøk her er absolutt verd å få med seg.

Nasjonalpark

Nasjonalparken, med sine mange stier, små grusveier og innsjøer, er et fantastisk sted for sykkel og fotturer. Her kan man oppleve frodig natur, historiske severdigheter, ta et avkjølende bad og nyte en is fra en av de små is kioskene. En annen og meget populær severdighet på Mljet er Odysseus Cave som ligger på sørkysten nær landsbyen Babino Polje. Dette er en stor eggeformet hule som er tilknyttet sjøen med en 30m lang tunnel. Det er også en inngang fra land og lokale fiskere bruker hulen som en havn hvor de fortøyer båtene sine i dårlig vær. Sagnet sier at Odysseus fant ly i hulen etter å ha forlist med skipet sitt, derav navnet. Utsikten og naturen rundt hulen er fantastisk og er vel verdt de 20 minuttene man må gå til fots fra veien.

Saplunara

Saplunara er en liten landsby som ligger helt på østspissen av øya. Landsbyen er velkjent for sine tre sandstrender omgitt av furuskog. På stranda Blace ble den Kroatiske versjonen av Robinson ekspedisjonen spilt inn. Bukten er åpen mot sør/vest og er derfor svært solrik, noe som gjør at temperaturen i sjøen er meget behagelig. Til tross for bare 30 fastboende, er det i sesongen flere restauranter, kafeer og også butikk i landsbyen. Mange velger også å leie sykler eller bil noen dager, da kan man oppleve mer av den frodige og naturskjønne øya.

Viktig å være oppmerksom på at Saplunara ikke har minibank, det kan derfor lønne seg å ta med godt med kontanter da ikke alle steder tar kort.