Om Kolocep

Kolocep (italiensk Calamotta) eller Kalamota som øyboerne selv sier, ligger nordvest for byen Dubrovnik og tilhører, som Lopud, øygruppen Elafiti. Dette er en liten, søvnig og bilfri øy hvor tempoet er lavt og behagelig – her slapper man virkelig av!

Kolocep er en vakker øy og også den sørligste bebodde øya i Kroatia. Øya ligger om lag en kilometer fra fastlandet, og om lag like langt fra halvøya Lapad og havna i Dubrovnik (Gruz). Som Lopud har også Kolocep et nettverk av gamle stier og dermed mange flotte turmuligheter. Her kan man stadig møte på nye severdigheter som gamle kirkeruiner fra tidligere tider. Den sørlige delen av øya består av høye klipper, svaberg og bratte stup. Fra denne siden har man utsikt til en fantastisk solnedgang.

Fra Gruz går rutebåten Positra 4-5 ganger om dagen, turen ut til Kolocep tar cirka 25 minutter og er første stoppested etter avgang fra Dubrovnik. Kolocep er en fredelig bilfri oase med vakre sandstrender, stier og frodig natur. I stedet for trafikkstøy kan du nyte naturens lyder. Øya har mindre turister enn Lopud, så om du ønsker en virkelig rolig og avslappende ferie i vakker natur, er Kolocep stedet.

To landsbyer

Øya har to små landsbyer som kalles Gornje Celo (italiensk Calamotta Levante) og Donje Celo (italiensk Calamotta Ponente). Til sammen i disse to landsbyene er det ca. 200 fastboende. Tettstedene ligger i hver sin bukt om lag 3 kilometer fra hverandre. Det er en flott gangvei mellom landsbyene, noe som i seg selv er en fin tur. Som på Lopud finner du også på Kolocep vakre hus, nydelige italiensk-inspirerte villaer og hager velfylte av sitron, appelsin, lime, mandarin og granatepler. Både i Gornje Celo og i Donje Celo ligger det små hyggelige restauranter. Nyt en bedre middag i solnedgangen med fantastisk utsikt utover sjøen mot naboøya Lopud, eller mot fjellene på fastlandet, det er så vakkert!

Postira kommer til havn i tettstedet Donje Celo, som er den største landsbyen. Det er her vi har våre ferieboliger liggende, her er også flere restauranter, noen få suvenirbutikker og en matbutikk som faktisk er både stor og velutstyrt. Her i den lune bukta ligger også øyas flotte og svært barnevennlige sandstrand hvor man kan leie parasoller og solsenger. Følger man strandpromenaden forbi hotellet og ut til pynten, kommer man til en strand som er forbeholdt naturister (FKK). Rundt øya kan man drive med snorkling i deilig krystallklart vann og Kolocep er også en populær ankringsplass for eksklusive yachter og seilbåtturister.

Mild og solrik

Kolocep har mer enn 250 soldager i løpet av et år, klimaet er typisk middelhavsklima og siden øya er så liten blir klimaet i stor grad styrt av Adriaterhavet. Havet styrer temperaturen og holder denne over 10 grader om vinteren og under 27 grader om sommeren. Det klare vannet rundt øya er fra dypt blått til vakkert turkis og langs kysten ligger flere godt skjulte viker. Fra en av disse kan man svømme inn i den blå grotta på sørsiden av øya. Like utenfor kysten ligger et rikt hummerområde, noe som er en av spesialitetene til Kolocep. Som på Lopud får man også på Kolocep helt fersk og nydelig sjømat.

Historien

Da Kolocep var en del av Republikken Dubrovnik var øya svært viktig for skipsbyggingen. Det sies at to av sjømennene på Christopher Columbus sitt skip Santa Maria var fra Kolocep. Arkeologiske utgravninger har funnet spor som går tilbake til grekerne og romerne i antikken og helt fram til Napoleons tid. Den lille øya på bare 2,3 km2 har syv førromerske kirker som går helt tilbake til tiden da de kroatiske kongene hersket her, fra 800 til 1000 tallet.